Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg gerincét adták

Szöveg: Takács Vivien |  2015. szeptember 23. 16:47

Ötven, hatvan, illetve hatvanöt évvel ezelőtt végzett nyugállományú katonatiszteknek adtak át díszemléklapot szeptember 23-án, szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (NKE HHK). Az ünnepséget az egyetem Ludovika kampuszán tartották.

1596000849

„Végzettségüket igazoló okleveleik birtokában, valamint az első tiszti rendfokozattal a vállukon, megkezdték magasztos és felemelő tiszti hivatásuk gyakorlását, a haza fegyveres védelmében" – köszöntötte az ünnepségre meghívottakat prof. dr. Szendy István ezredes. Az NKE HHK oktatási dékánhelyettese hozzátette: „tanulmányaik befejezése után, és tisztté avatásukat követően olyan időszakba lettek önök a honvédség harcászati szintű vezetői, amikor – a létező geopolitikai és geostratégiai helyzet okán – a Magyar Néphadsereg a minőségi és mennyiségi fejlesztés korszakába lépett."

Az ezredes hangsúlyozta, hogy a jubilánsok a magyar nemzeti tisztképzés olyan intézményeiben végeztek, ahol „jól képzett tanári karukkal, teljes mértékben megfeleltek a velük szembe támasztott elvárásoknak, és a magyar fegyveres erők számára olyan kiváló tiszteket adtak, akik az elkövetkezendő húsz-harminc évben, legmagasabb szintű katonai beosztásokat betöltve a gerincét adták a hadseregünknek."

1596000849

Az ünnepségen negyvenheten vehették át személyesen díszemléklapjukat, azok, akik 65, 60 és 50 évvel ezelőtt fejezték be tanulmányaikat a Fegyvernemi Tiszti Iskolákban: a Kossuth Tüzér Tiszti Iskolában, a Dózsa Lövész Tiszti Iskolában, a Táncsics Műszaki Tiszti Iskolában, a Hadtáp Tiszti Iskolában, a Zalka Máté Híradó Tiszti Iskolában és a Kilián György Repülő Hajózó Tiszti Iskolában.

1596000850

Kositzky Attila nyugállományú altábornagy a jubilánsok nevében elmondott válaszbeszédében úgy fogalmazott, hogy „megtanultuk az egy másodperc alatti döntés tudományát, becsülni egymást, félszavakból érteni a másikat, a fegyvernemek, haderőnemek közötti kapcsolattartást és barátságot." Végezetül köszönetet mondott a feleségeknek és családoknak, hogy biztosították számukra a hátországot.

Az ünnepség az egyetem Hungária körúti kampuszán koszorúzással és emlékfa ültetéssel folytatódott.

1596000850

Fotó: Dévényi Veronika