Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A helyszínen semmisítették meg a repeszromboló gránátot

Szöveg: Szűcs László |  2013. október 15. 11:37

A 41. héten, azaz október 7–13. között 70 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 2154 bejelentést kaptak.

Október 7-én Soponyáról érkezett a riasztás a tűzszerészügyeletre, hogy a településen található egyik nyitott kertben, földmunkák közben, több, feltehetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Sulykovszki Róbert zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr összesen 26 darab, különböző űrméretű és gyártmányú gránátot, valamint lőszert szállított el a megjelölt helyről a központi gyűjtőbe.

Október 10-én Kerepesen akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Bajcsy-Zsilinszky út egyik lakóházának padlásán egy 50 milliméteres aknavetőgránátra bukkantak az ott lakók. A robbanószerkezetet a Zsolnay Gábor százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Október 11-én a főváros XI. kerületébe vonultak ki a tűzszerészek: a Vaskapu utcában, egy játszótéren került elő egy 82 milliméteres aknavetőgránát. A szovjet gyártmányú, második világháborús robbanószerkezetet a Bukta Balázs százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Háromfára is riasztottak egy tűzszerészjárőrt, a Kossuth utcán épülő szennyvízcsatorna ásása közben ugyanis egy 10,5 centiméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot találtak a földben. A robbanószerkezet annyira rossz állapotban volt, hogy azt a Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőrnek a helyszínen meg kellett semmisítenie.

Címkéktűzszerész