Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi miniszternél tett látogatást Vittoria polgármestere

Szöveg: Tisóczki Flóra |  2017. szeptember 4. 15:00

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter udvariassági látogatás keretében fogadta Giovanni Moscato urat, a szicíliai Vittoria város polgármesterét szeptember 4-én, hétfőn Budapesten.

1596038408

A honvédelmi miniszter 2017 júniusában felavatta és koszorút helyezett el az első világháborúban, Szicíliában lévő hadifogolytáborban elhunyt magyar katonák emlékére emelt, felújított magyar kápolnánál Vittoriában.

A mostani udvariassági látogatás célja a magyar kápolna további gondozása körüli teendők megvitatása és a magyar−olasz hadisírgondozó együttműködés Szicíliára vonatkoztatott további lehetőségeinek áttekintése volt.

1596038409

A megbeszélésen a honvédelmi miniszter elmondta, hogy az elhunyt magyar katonák emlékének lelkiismeretes gondozása is azt mutatja, hogy az olasz−magyar kapcsolatok hagyományosan kiválóak, és köszönetét fejezte ki azért a munkáért és támogatásért, amivel segítettek és segítenek az elhunyt magyar katonáink emlékét méltó módon megőrizni. A miniszter megerősítette, hogy a katonák emléke előtt tisztelegve hazánk is a legmesszebbmenőbben gondoskodik a külföldi katonák, így az elhunyt olasz katonák nyughelyeinek kegyeleti gondozásáról. Mindkét fél egyetértett abban, hogy a közös kegyeleti turizmus elindítása nagymértékben hozzásegítené a magyar és az olasz nemzetet ahhoz, hogy történelmi múltunkat, hőseink emlékét továbbra is méltó módon tudjuk gondozni, ápolni.

1596038409

Az egyeztetésen a felek kifejezték az iránti reményüket is, hogy hamarosan megnyithatja kapuit a megújult Olasz−Magyar Katonai Kapcsolatok Múzeuma Vittoriában.

Giovanni Moscato polgármester holnap a kápolna felújításáról szóló, „Magyar kápolna Szicíliában" című könyv bemutatóján vesz részt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

1596038409

Fotó: Dévényi Veronika