Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hős főhadnagyra emlékeztek Szolnokon

Szöveg: Kabdebon Szabolcs hadnagy | Fotó: a szerző |  2020. január 15. 19:11

A napokban Hanzély Pál főhadnagyra, valamint a honvédtiszt önfeláldozó tettére emlékeztek Szolnokon a katonák és a civilek közösen.

1596075043
1596075043

A József Attila út és a Százados utca sarkán, az egykori laktanya téglakerítésén látható Hanzély Pál honvéd főhadnagy emléktáblája. A felirat a mindössze 22 éves tiszt önfeláldozó hőstettéről tudósít, egy 91 éve történt nem mindennapi esetről, amikor saját élete árán két szolnoki fiatalt mentett ki a jeges vízből.

1927. január 8-án többen korcsolyáztak a befagyott vízen, de a jég csalóka volt és egy ifjú pár alatt be is szakadt, mindketten a jeges víz foglyai lettek. Hanzély Pál fiatal honvédtiszt egy barátjával ugyancsak a téli sportnak hódolt, amikor meghallották a segélykiáltásokat. Azonnal menteni igyekeztek a fiatalokat, így Hanzély a vízbe gázolt, és előbb – a lovagiasság szabályai szerint – az ifjú hölgyet igyekezett valahogy a folyamatosan beszakadó jég tetejére juttatni, de közben maga is bajba került, el-elmerült.

Az ott korcsolyázók sokasága szintén igyekezett valahogy segíteni, így a fiatal jegyespár végül partra került és életben maradt. Nem így a mentésükre önfeláldozóan magát vízbe vető Hanzély Pál honvédtiszt, akit elnyelt a víz. Csak este, sötétedés után találták meg holttestét. A bázis minden évben koszorúzási ünnepséggel emlékezik meg a hőstettről Szolnok Város Önkormányzatával és a társfegyveres szervek képviselőivel együtt.