Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A huszárság hungarikum

Szöveg: honvedelem.hu / kisalfold.hu |  2013. február 18. 15:40

A katonai hagyomány a nemzeti kultúra elidegeníthetetlen része és nemzeti büszkeségünk kiapadhatatlan forrása – mondta Hende Csaba a hétvégén Sopronban.

A honvédelmi miniszter − az egykori tiszti bálok mintájára − a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület által szervezett huszárbál díszvendége volt.

Hende Csaba a Kisalföld című újságnak nyilatkozva a hagyományőrző szervezetek fontosságáról beszélt. Mint elmondta: rögtön minisztersége kezdetén felállították a háborús kegyeleti és hagyományőrző főosztályt.
Ez is jelzi, milyen fontosnak tartja a hazájukért életüket áldozó hősök emlékének ápolását.

„A hagyományőrzés kissé félrevezető szó, mert a hagyomány nem olyan gyámoltalan dolog, amit őrizni kell. Igazából a hagyomány őriz minket, tart meg annak, amik vagyunk" − mondta a miniszter.

1595949378

A magyar huszárhagyományok a régmúltba nyúlnak vissza. A huszárságot mindvégig a virtus, a vakmerőség, a váratlanság jellemezte és tette sikeressé. Olyannyira, hogy a XVIII–XIX. században Európa szinte minden hadseregében huszárezredeket állítottak fel, sőt, még Észak- és Dél-Amerikában is. „A huszárság egy hungarikum, amely ugyanolyan jó hírünket viszi a világban és ugyanolyan ismert, mint a tokaji bor vagy Puskás Öcsi" − fogalmazott Hende Csaba.

Hozzátette: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai bázisára alapozva módszertani útmutatásokkal is segítik a szervezetek működését, hogy egységesen és szakszerűen jelenítsék meg a múltat.
Ezek az emberek nem egyszerűen hagyományt ápolnak, hanem a jövőt építik. Nem jelmezt viselnek, hanem tiszteletből veszik magukra az egyenruhát.

Fotó: Nyikos Péter (MTI)