Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Jászberényi Nyugállományúak Egyesületének meghatározó vezetőjétől búcsúzunk

Szöveg: Horváthné Halász Klára őrnagy |  2016. január 19. 19:38

Fájdalommal értesültünk róla, hogy Cserta Imre nyugállományú főtörzszászlós, a jászberényi Fegyveres Szervek Nyugállományú Tagjainak Klubja elnöke, 2015. december 27-én, 77 éves korában elhunyt.

1596007288

Cserta Imre nyugállmányú főtörzszászlós 1961-ben, 23 évesen választotta hivatásaként a katonai szolgálatot. Két évig továbbszolgálóként, majd 1963-tól hivatásos katonaként teljesített szolgálatot a Magyar Néphadsereg, illetve a Magyar Honvédség állományában. Több évtizedes katonai szolgálatát folyamatosan Jászberényben töltötte, mint ügyviteli tiszthelyettes, részlegvezető, majd 1990-től ügykezelő. Töretlen szorgalmát és szüntelen tenni akarását számos kitüntetéssel, jutalommal és dicsérettel ismerték el vezetői.
1991-ben, több mint harminc év katonai szolgálat után vonult nyugállományba. A Jászberényi Nyugállományúak Egyesületének meghatározó tagja volt. Aktivitásával, emberi példamutatásával méltán vívta ki a tagság elismerését, bizalmát, melynek eredményeképpen először az egyesület vezetőségi tagja, később titkára lett, majd egyesületi elnökké választották. Munkájával, tevékenységével nagyban hozzájárult a tüzér hagyományok ápolásához.

1596007289

Az egyesületnek nagy szerepe volt a Jászberény és környékén lévő hősi sírok feltérképezésében, ezzel hozzájárultak a hősökről való méltó megemlékezéshez. Az egyesület tagjai rendszeresen részt vesznek a város kulturális életében, koszorúzásokon, megemlékezéseken, a városban folyó tevékenységüket a helyi polgármesteri hivatal zászlóadományozással ismerte el.
A hagyományápolás és a Magyar Honvédség népszerűsítése érdekében végzett munkájukért a honvédelmi miniszter zászlószalagot adományozott 2008-ban. A Cserta Imre által vezetett szervezett 2015-ben ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját. Katonás, fegyelmezett, de mindenekelőtt emberszerető és a tagságért küzdő személyiségének is köszönhető, hogy az egyesület a mai napig aktívan dolgozik és előre tekintve tervezték meg a 2016. év feladatait, melyet már elnökük nélkül hajtanak végre.

1596007289

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szolnoki központjának gondoskodási körébe tartozó Cserta Imre nyugállományú főtörzszászlóst a Honvéd Vezérkar főnök a Magyar Honvédség halottjává nyilvánította, és január 14-én, katonai-egyházi tiszteletadással helyezték örök nyugalomra Jászberényben.

Emlékét kegyelettel őrizzük!

1596007289

Fotó: Terenyi Krisztina százados