A katonai válogatottnak is szurkolhatunk Stuttgartban, a szakácsolimpián
Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség facebook oldal |  2020. január 16. 17:10A Magyar Honvédség Katonaszakács Csapata – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a magyar katonaszakács-válogatott – 25 éves múltra tekint vissza; legalábbis ami a nemzetközi versenyeket illeti.
A csapat vezetője, szakmai irányítója 1993 óta a nemzetközileg is elismert szakember, Gulyás Károly. Közel harminc éven át versenyzett eredményesen, hazai és nemzetközi megmérettetéseken népszerűsítette a Magyar Honvédséget és Magyarországot.
A csapat tagjai az elmúlt huszonöt év alatt többször lecserélődtek, az ország egész területéről voltak versenyzőik. Jelenleg az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár adja a válogatott gerincét, csak Kovács Péter főtörzsőrmester szolgál a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél.
A csapat vezetője hangsúlyozta: vannak, akik nélkül az elmúlt tíz év sikereit nem tudták volna elérni. „Balázs Gergő mesterszakács, a Regiment Étterem konyhafőnöke, a csapat vezére. Szakmai tudása kiemelkedő, a civil szféra is felfigyelt tevékenységére. 2018-ban megnyerte a hazai Bocuse D’or catering kategóriáját, így ő képviselte Magyarországot a lyoni döntőben. Lukács Péter mestercukrász szintén a Regiment Étteremben dolgozik, ahol kreatív, zseniális desszertjeivel mindig elkápráztatja a hozzáértő vendégeket. Rózsa Máriával közösen megalkották a nagy sikerű Magyar Honvédség tortáit" – mondta Gulyás Károly.
Hozzátett: a katonaszakácsok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy napi munkájuk mellett a gasztronómia változó és örökké tanulható világában is megállják helyüket. „Szeretjük a szakmánkat, hiszen ez visz előre minket. Mindig új és új ételeken, fogásokon gondolkodunk" – fogalmazott a válogatott vezetője.
A csapat tagjai:
- Mudra József ezredes (MH BHD), parancsnokhelyettes
- Sümegi Zoltán százados (MH BHD), katonai vezető
- Gulyás Károly (MH BHD), Hotel Hadik szállodaigazgató-helyettes, szakmai vezető
- Balázs Gergő (MH BHD), Stefánia Palota Regiment étterem főszakács, csapatvezető
- Kovács Péter (MH KKH Brüsszel), szakács
- Juhász László (MH LK) mátraházi szálloda, főszakács
- Kontra József szakaszvezető (MH BHD), szakács
- Horváth Tibor (MH BHD HM I.), főszakács
- Lehoczki Róbert (MH RKKK), étteremvezető, szakács
- Domonkos Marcell (MH BHD), Mályi üdülő vezető
- Lukács Péter (MH BHD) Stefánia Palota Regiment étterem, mestercukrász
- Rózsa Mária (MH BHD) Stefánia Palota Regiment étterem, cukrász