Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák köszöntik Veszprémet

Szöveg: Takács Vivien |  2018. május 13. 7:26

Az évenként megrendezett veszprémi kulturális és művészeti programsorozatból is kiemelkedik a Gizella Napok Összművészeti Fesztivál, amelyen idén is részt vettek a városban települt katonai szervezetek.

1599186868
A többnapos programsorozat csúcspontján, május 12-én a korhű jelmezes felvonulást követően Zoób Kati divattervező köszöntötte a megjelenteket. A hagyományos Gizella-díjak átadását követően, „A katonák köszöntik Veszprémet" elnevezésű ajándékműsor kezdetén Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka köszöntötte a közönséget. Mint mondta: az idén 170 éves Magyar Honvédség a magyarság legszebb, legdicsőbb pillanataiban született meg 1848-ban, amikor a szabadság érdekében forrt egységbe az egész nemzet. A Magyar Honvédség akkor is és ma is biztonságot, erőt, tartást és öntudatot adó nemzeti érték. A magyar katonák, ahogy 1848-ban, úgy ma is mindent megtesznek Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és azért, hogy a magyar emberek és családok békében és biztonságban élhessenek.
1599186868
Gizella Napok kapcsán felidézte István király honvédő stratégiáját is. „István egy mindenütt és minden körülmények között használható külön királyi sereget is felállított. Merész párhuzammal – 1000 év távlatából – eredeztethetjük a mai honvédséget és az önkéntes elven létrejövő területi tartalékosok rendszerét" – hangsúlyozta a parancsnok. Kiemelte: a katonák és a katonaságnál dolgozó közalkalmazottak részesei a mindennapoknak, kötődnek a városhoz, és családjukkal együtt jelentős részét teszik ki a lakosságnak.

„Katonáink büszkék a városra és annak hagyományaira, én pedig büszke vagyok a veszprémi katonákra" – szögezte le a parancsnok.

1599186869
A gálaműsorban közreműködött a Honvéd Együttes – Magyar Nemzeti Táncegyüttes.
1599186869
Fotó: Tóth László