Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyvenezer lépés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. május 13. 8:17

Gyalogtúrával állítottak méltó emléket a szervezők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legdicsőségesebb eseménysorának, a tavaszi hadjáratnak, illetve az abban részt vett magyar honvédeknek.

1599186870
Az 1849. évi tavaszi hadjáratra emlékezve a Honvédelmi Minisztérium a „170 éves a Magyar Honvédség" elnevezésű rendezvénysorozat keretében harminc kilométeres túrát szervezett, amely a Gödöllő (Alsópark) – Gödöllői Sportrepülőtér – Szarka-berki dűlő – Isaszegi csata emlékhelye – Szárítói nyiladék – Töviskés – Juharos – Máriabesnyő – Gödöllő (Alsópark) útvonalon haladt.

A próbatételen fiatalok és idősek, civilek és egyenruhások egyaránt indultak. A cél azonban egy volt: teljesíteni a távot, emlékezve azokra a honvédekre, akik 1849-ben helytálltak a szabadságharc legdicsőségesebb fejezetében.

– A „170 éves a Magyar Honvédség" programsorozaton belül idén ez az első olyan sportesemény, amelyen civilek és katonák is részt vehettek. Maga a gyalogtúra az 1849-es tavaszi hadjáratnak állít emléket. Azon az útvonalon túráztak most a résztvevők, amin a hadjárat zajlott – mondta Horváth Péter, a HM parlamenti államtitkári titkárság rendezvényszervező osztályának munkatársa. Hozzátette: száztízen teljesítették a túrát, egyharmaduk civil, kétharmaduk pedig katona vagy honvédségi dolgozó volt. A résztvevők között a Magyar Honvédség sportszázada is képviseltette magát. Kövér Márton hadnagy örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy teljesítse a távot.

– Maratoni kenuzom, ahol a versenyek két óra hosszúak, így ez az öt óra kilenc perces gyalogtúra remek felkészülési lehetőséget adott számomra – tudtuk meg. Mint mondta: már többször indult el teljesítménytúrákon, az általa megtett leghosszabb táv hatvan kilométer volt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 11-én, pénteken megjelent számában!)