Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormány elfogadta a Nemzeti Katonai Stratégiát

Szöveg: HM Sajtóiroda |  2012. december 20. 14:29

Fontos mérföldkőhöz érkezett a honvédelmi politika Magyarországon. A kormány december 19-i, szerdai ülésén elfogadta a Nemzeti Katonai Stratégiát.

A dokumentumnak két funkciója van: stratégiai iránymutatást nyújt a Magyar Honvédség számára, továbbá tájékoztatja a szövetségeseinket, partnereinket és a magyar állampolgárokat a honvédelmi politika jövőbeni irányairól.

A Nemzeti Katonai Stratégiában megjelenik az alapvető szemléletváltás, amely a kormányváltást követően a honvédelem területén bekövetkezett.

A honvédelmi vezetés stratégiai céljává tette 2010-ben a Magyar Honvédség hanyatlásának megállítását, a rendszer stabilizálását és egy szilárd alapokon nyugvó, fenntartható fejlődési pályán történő elindítását.

A Nemzeti Katonai Stratégia a felsőbb szintű dokumentumokban lefektetett elvek alapján kijelöli azokat a stratégiai szintű célkitűzéseket, irányokat, eszközöket és forrásokat, amelyek révén a Magyar Honvédség teljesítheti küldetését.

A stratégia a Magyar Honvédség megújulásának egyik fontos eszköze; közép- és hosszú távú iránymutatást nyújt a Magyar Honvédség számára, meghatározva az ország védelmében és érdekeinek érvényesítésében betöltött szerepét. A stratégia ennek érdekében kijelöli a haderő alkalmazásának és fenntartásának fő elveit, fejlesztésének irányait, meghatározza azokat a célokat és eszközöket, amelyek révén a Magyar Honvédség korszerű, rugalmasan és hatékonyan alkalmazható képességekkel, kiegyensúlyozott struktúrával rendelkező haderővé válik.

A Nemzeti Katonai Stratégia társadalmi, szakmai és politikai egyeztetések sorozatán keresztül nyerte el végleges formáját. A honvédelmi kormányzat számára fontos volt, hogy a parlamenti pártok szakpolitikusai mellett a szakmai civil szervezetek, tudományos műhelyek és az állampolgárok is részt vegyenek a mérföldkőnek számító stratégiai dokumentum kidolgozásában.