Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A környezetvédelem a lőtéren is fontos szempont

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. június 19. 11:12

Társult kedvezményezettként, 2 millió euró támogatás mellett valósítja meg a kiemelt jelentőségű élőhelyek, és a veszélyeztetett Rákosi vipera élőhelyének védelmét, helyreállítását és bővítését a HM Védelemgazdasági Hivatal.

1595995896

A projekt célja a táborfalvi lő- és gyakorlótér területén található, ezen – országos szinten is – egyedülálló, természeti értékek megőrzése, növény- és állatvilágának megóvása, valamint a szükséges tájrehabilitációs feladatok elvégzése, a katonai kiképzési feladatokkal összhangban.

A projektterület 7300 hektárt ölel fel, azaz a táborfalvai lő- és gyakorlótér nagy részét és a Dabasi Turjános Természetvédelmi Területet foglalja magába. Ez ma a második legnagyobb aktívan használt katonai lőtér Magyarországon, változatos fegyvernemekkel zajló hazai és nemzetközi hadgyakorlatok helyszíne.

1595995896

A pályázati terület északi részén éger-kőris láperdők, üde és kiszáradó láprétek, déli részén nyílt és zárt homokpuszta gyepek, borókás-nyárasok, pusztai tölgyes foltok fordulnak elő. Több száz természetvédelmi oltalom alatt álló és ritka faj él itt. Ilyen például a bennszülött homoki kikerics, a fokozottan védett, nyitvatermők közé tartozó csikófark és az óriás útifű, továbbá a terület rendkívül gazdag orchideafajokban is. Homoki gyepekben él a bennszülött magyar futrinka legnagyobb hazai állománya, valamint Magyarország négy védett ormányosbogár fajának egyike.
A pályázat szempontjából a legfontosabb faj a rákosi vipera, amely Európa egyik legveszélyeztetettebb hüllője. Ez a nagyon ritka mérges kígyó a terület olyan részén él, ahol homokpuszta gyepek és kiszáradó láprétek alkotnak mozaikot. Ezen kívül sok védett madárfaj található a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén, ilyen például a szalakóta, a rétisas és a gyurgyalag, amely faj 2013-ban az év madara lett.

1595995896

A Turjánvidék Natura 2000 terület alkalmanként a fokozottan védett túzok számára is költőterületet jelent.
Nemcsak a védett fajok, de a feladatok is számosak, hiszen a projekt szereplői egyebek mellett vállalták, hogy szabályozzák a vízellátottságot, kiegészítő táblákat és sorompókat gyártanak le, mentesítik a lőszerektől az érintett területeket, illetve képzéseket tartanak a katonai területhasználók és környezetvédelmi tisztek száméra.

A projektben a hivatal mellett a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a WWF Világ Természetvédelmi Alap Magyarország Alapítvány vesz részt.

1595995897

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…

Fotó: Rácz Tünde és archív