Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „lurkók” mosolyánál nincs szebb köszönet

Szöveg: MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 7. Megyei Előkészítő Részleg |  2018. augusztus 15. 14:32

Ajándékokat gyűjtöttek a beteg gyermekeknek az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 7. Megyei Előkészítő Részleg (MH HFKP 7. MER) és az 1. járási század területvédelmi tartalékos katonái. A játékokból és ruhákból álló csomagokat személyesen vitték el a győri kórházba, és adták át a Lurkó Alapítványnak.

A tartalékosok még az alapkiképzést követő egyik baráti beszélgetésen döntöttek arról, hogy a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gyermekosztályainak és az ott kezelt kis betegeknek ajándékgyűjtést szerveznek.

A katonák – a szükséges egyeztetések és az engedélyek beszerzését követően – látogattak el a kórházba, ahol a gyermekosztályon Zajovicsné Vizer Bernadett, a Lurkó Alapítvány kuratóriumi elnöke fogadta őket. Elmondta: munkatársaival együtt azon dolgozik, hogy a kórházban lévő gyerekek mindegyikének mindennap jusson egy jó szó, egy mosoly, egy ölelés, vagy akár csak egy puszi…

1599191784
Az elnök asszony vezetésével a katonák kórteremről kórteremre haladva, sorra varázsolták elő a zsákokból a játékokat a kis betegeknek. A csomagok plüssöket, társasjátékokat, gyerekruhákat rejtettek, amiből bőven jutott a kórházban kialakított játékkuckókba is. Horváth Éva Réka őrnagy, a látogatócsoport vezetője elmondta: a katonákat – családapaként és családanyaként – mélyen megérintette mindaz, amit a kórházban láttak és tapasztaltak. „Óriási élmény volt, hogy mi, katonák, még ha csak egy rövid időre is »lurkósok« lehettünk. Ők azok az alapítványi önkéntesek, akiknek mindig van idejük arra, hogy ott legyenek, ha kell egy jó beszélgetőpartner, vagy csak egy értő és figyelő hallgatóság. Ott vannak, ha segítség kell, ha a gyermek mesét szeretne az esti elalváshoz, vagy játszani szeretne a játszószobában. Partnerei és támogatói a gyermekeikért aggódó szülőknek, mert ebben a helyzetben még egy rövid szusszanás lehetősége is nagy segítség számukra. Ezt az érzelmileg kőkemény munkát próbálhattuk ki mi is. Egy biztos, a jövőre nézve tervezzük, hogy nem maradunk meg a tárgyi segítségnyújtás mellett, hanem szeretnénk magunkat kipróbálni »lurkós« segítőként is" – mondta az őrnagy.

Zajovicsné Vizer Bernadett megköszönte a katonáknak a támogatást, amely nagy segítséget jelent a beteg gyermekek gyógyításának folyamatában. Elmondta: a gyerekek által csak „lurkós néninek és bácsinak" hívott munkatársai áldozatos, fáradtságot nem ismerő önkéntesek, akik mindennap azért dolgoznak, hogy a beteg kisgyermekeknek a kórházban töltött napok, hetek vagy éppen hónapok egy kicsit elviselhetőbbek legyenek. Munkájuk teljes egészében a gyermekekről szól. „A »lurkós« ott segít, ahol tud. Egy megértő és együttérző szó, egy mozdulat, a vidám pillanatok, az őszinte tenni akarás hatalmas erőt tud adni a betegeknek és hozzátartozóiknak. A köszönet pedig mindig ugyanaz, a gyerekek mosolya" – mondta.

Fotó: MH HFKP 7. MER