Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség is része a Járványügyi Bevetési Egységnek

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. augusztus 7. 12:32

A koronavírus okozta járványhelyzet első hulláma utáni veszélyhelyzet egyik fontos szerve a Járványügyi Bevetési Egység, melynek a Magyar Honvédség is része – hangzott el azon az augusztus 7-ei, pénteki sajtótájékoztatón, amit Budapesten, a Készenléti Rendőrség laktanyájában tartottak.

1596863417

A rendezvényen elhangzott: a koronavírus-járvány első hulláma elleni sikeres védekezést követően felállított egység fő feladata az esetlegesen kialakult gócpontok lokalizálása. Lényeges, hogy megakadályozzák a járvány tovább terjedését és ennek érdekében korlátozó intézkedéseket – például kijárási korlátozást – is hozhatnak. Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka elmondta: a honvédség elsődleges feladatai közé tartozik az állampolgárok védelme. Speciális alakulatként megvan a képességük és a kiképzettségük objektumok, terek, eszközök fertőtlenítésére.

„A Magyar Honvédség parancsnokának felhatalmazása alapján én veszek részt a Járványügyi Bevetési Egység munkájában. Feladatom, hogy váratlan helyzetekben a haderő készenléti erőit alkalmazva képesek legyünk a mentesítési képességet biztosítani az ország területén bárhol. Eddigi tapasztalataink alapján nyáron turista buszokon, kórházakban, idősotthonoknál alakulhat ki gócpont" – közölte a parancsnok.

1596863416

Az ezredes bemutatta a sajtó képviselőinek a vegyivédelmi mentesítés során használt anyagokat és eszközöket. Elmondta: egy kiképzett vegyivédelmi katona képes akár négy-hat órán keresztül is teljes felszerelésben szolgálatot ellátni, ami igen komoly teljesítmény, ha a folyadékveszteséget és a pszichés nyomást is figyelembe vesszük. Eddig több mint ezer objektumot fertőtlenítettek a vegyivédelmisek, és felkészültek a további esetleges bevetésekre is.

A Járványügyi Bevetési Egységben a Magyar Honvédségen kívül az Országos Mentőszolgálat, a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vesz részt.

GALÉRIA