Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A meteorológus elődre emlékeztek

Szöveg: K. M. E. |  2018. október 9. 16:57

Koszorúzással egybekötött megemlékezésen vett részt a napokban az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) szolgálatfőnöke és munkatársai. Dr. Hille Alfréd meteorológus ezredes, a magyar repülésmeteorológia megalapítója és a balatoni viharjelzés létrehozója 127 évvel ezelőtt született.

1599194320
Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriuma fogadta az MH GEOSZ, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint a Magyar Meteorológiai Társaság megjelent képviselőit. Kovács Mónika Eszter hadnagy beszédében kitért elődük példamutató munkásságára. Mint mondta: a világháborúk idején nem volt könnyű dolga egy tudománnyal foglalkozni vágyó fiatalembernek. Azonban a nehézségek ellenére a földtudományok doktora lett, majd elsajátította a prognosztikai gyakorlati ismereteket, a magaslégköri méréseket, az éghajlattant és az állomásszervezést. A két világháború között Mátyásföldön a repülések meteorológiai biztosításának gyakorlati alkalmazását indította el és ezzel európai színvonalra emelte a repülésmeteorológiai szolgálatot. Írásaiban kiemelte: „a balatoni üdülés védelme államérdek, ezrek, százezrek érdeke", így felkérték, hogy dolgozza ki a viharjelzés metódusát. Ekkor a vihar közeledtét a mólónál található árbocon lévő kosár felhúzása, illetve sárga és piros színű rakéták kilövése jelezte. Munkájáért a Magyar Vöröskereszt Érdemkereszt kitüntetést kapta. Dr. Hille Alfréd emellett számos könyvet írt, és az egyetemi meteorológusképzés elindítása is neki köszönhető.

Kitartása, elhivatottsága és szorgalma a mai meteorológustársadalom pillére. Ezt szem előtt tartva minden évben visszatérnek katonák és civilek egyaránt, hogy leróják tiszteletüket a repülőezredes előtt.

1599194320