Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múlt, a jelen és a jövő ejtőernyős-nemzedékei együtt ünnepeltek

Szöveg: Csajbók József zászlós – Miklósi Judit |  2014. március 25. 11:39

Szolnokon ünnepelték fegyvernemi napjukat a Magyar Honvédség ejtőernyősei, tisztelegve vitéz Boksay Antal repülő hadnagy emléke előtt, aki 1918. március 23-án sikeres ejtőernyős ugrást hajtott végre a perginei repülőtéren Olaszországban.

1595969147
Szolnokon hagyományosan minden évben színvonalas rendezvénnyel ünneplik az ejtőernyősök napját

A szervezők az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége közös állománygyűlésére meghívták a nyugállományú ejtőernyősbajtársakat, valamint a debreceni  Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium hallgatóit is.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke kiemelte: Szolnokon hagyományosan minden évben színvonalas rendezvénnyel ünneplik ezt a napot. A tábornok a megjelent hallgatók figyelmét felhívta arra az elhivatottságra, amit ez a fegyvernem magában hordoz, remélve, hogy soraikból kerülnek ki a jövő ejtőernyősei. Hangsúlyozta a bajtársak egymásra utaltságát és a feltétlen bizalmat is, mivel ernyőiket egymásnak hajtogatják.

Dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének februárban megválasztott elnöke kiemelte azt a bátorságot, amely szükséges ahhoz, hogy „a repülő vasból kiugorva selyemmel érjenek földet".

1595969147
Koszorút helyeztek el a szolgálat közben életüket vesztett ejtőernyősök emlékfalánál

A beszédek után a szolgálat közben életüket vesztett ejtőernyősök emlékfalára helyezték fel a Furkó Kálmán nyugállományú ezredes által adományozott hét márvány emléktáblát, amelyek a Különleges Műveleti Zászlóalj jogelőd szervezeteinek helyőrségeit és települési éveit hirdetik.

Az ünnepi állománygyűlést követően az emlékfalnál Kálinger Roland százados, tábori lelkész osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel. „«Száll a gépmadár a fellegekben fenn»… kezdődik az ejtőernyős-induló… «A honvéd ejtőernyős vadász az ország első katonája» … folytatódik a refrén, és ezt a mondatot itt ma senki nem kérdőjelezi meg" − mondta a tábori lelkész, majd a laktanyában települt alakulatok, illetve a meghívott katonai szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékfalat.

1595969147
Kálinger Roland százados osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel

A program statikus haditechnikai bemutatóval, majd az ejtőernyős-válogatott ugrásának megtekintésével folytatódott.

A rendezvény végén a vendégek megtekintették a repülőmúzeumot, a különleges műveleti zászlóalj múzeumát, illetve a helyőrségi művelődési otthonban megtalálható ejtőernyős-kiállítást.

1595969147
Az ejtőernyős-válogatott bemutatója

Fotó: Miklósi Judit