Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz védelmi miniszter a Krím félszigetre látogatott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 25. 11:07

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter március 24-én, hétfőn a Krím félszigetre látogatott, elsősorban amiatt, hogy megtekintse a katonai létesítményeket – adták hírül orosz források.

A védelmi tárca vezetője az első magas rangú orosz politikus, aki az Ukrajna déli részén fekvő térségbe látogat, mióta bejelentették a Krím csatlakozását Oroszországhoz. A félsziget múlt hétfőn fogadott el függetlenségi nyilatkozatot, kedden szerződést írt alá az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozásról, amelyet az orosz parlament két háza csütörtökön és pénteken ratifikált. A nemzetközi közösség nem ismeri el a Krím orosz bekebelezését.

Sojgu helyi oroszbarát tisztségviselőkkel találkozott, és biztosította őket arról, hogy az orosz hadsereg nyújtotta szociális ellátásból teljes mértékben részesülnek, és Oroszország bármely régiójában szolgálhatnak katonaként – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A védelmi miniszter emellett arra kérte az orosz hadsereg helyi illetékeseit, hogy gondoskodjanak az ukrán egységeknél lévő fegyverek begyűjtéséről és jegyzékbe vételéről – számolt be róla egy helyi televízió.

Az orosz politikus a nap folyamán meglátogatta a Szevasztopolban állomásozó fekete-tengeri orosz hadiflotta létesítményeit is – adta hírül a Pervij Kanal (Egyes csatorna) orosz állami televízió.

Az elmúlt napokban az orosz erők gyakorlatilag a félszigeten lévő összes ukrán katonai bázis irányítását átvették.