Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A népi kultúrát vitték színpadra

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. március 25. 10:32

Népművészetünk gazdag motívumait, népzenénk hol vidám, hol szomorú dallamait és virtuozitásában páratlan táncainkat vitte színpadra a a Honvéd Táncszínház kétrészes új bemutatójában. A Zsuráfszky Zoltán által rendezett Napszédítő/Páva-variációk címet viselő táncköltemény fotós főpróbán mutatkozott be március 23-án, vasárnap a Thália Színházban.

A Honvéd Táncszínház művészei, ahogy korábban is oly sokszor, most is tánc- és zenei hagyományaink megismertetését, bemutatását tűzték ki célul. A kétrészes darab a kalocsai „fekete" menyasszonnyal indul, megmutatva, hogy bár napjainkban a menyasszonyi ruha színe jórészt a fehér, Magyarországon több helyütt, például Kalocsán a fekete volt, mely a sírig tartó hűség szimbóluma. A színpadon eközben kiváló zenei kíséret mellett vérfrissítő széki csárdást láthatott a közönség.

1595969146

Az első rész dalai és táncai a szerelem témája köré csoportosulnak

A változatos repertoárban számos híres tájegység tánca szerepelt. Feltűnt benne a szatmári friss, a mezőségi szapora-tánc és a Küküllő menti sebes is. Az első rész dalai és táncai a szerelem témája köré csoportosulnak. A cím is erre utal, hiszen a „páva"-motívum a magyar népművészetben az örök szerelem jelképe.

„Szeretnénk újítani, bővíteni az előadásaink kínálatát, ezért emeltünk be a repertoárba mezőségi és székelyföldi táncokat is" – mondta a rendező, Zsuráfszky Zoltán. Hozzátette: az előadás sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy a művészek többsége a nap huszonnégy órájában ezzel a műfajjal foglalkozik, hiszen ez egy komoly, embert próbáló szakmai munka.

A Honvéd Együttes, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Nemzeti Táncszínház által létrehozott látványos előadás ünnepélyes bemutatóját március 24-én, hétfőn este láthatta a közönség a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Thália Színházban. A következő előadást május 17-én a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában tartják.

Fotó: Rácz Tünde