Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kelet-Ukrajnában nem tapasztaltak aggasztó katonai tevékenységet a nemzetközi megfigyelők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 25. 9:54

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőcsoportja Kelet-Ukrajnában nem találkozott olyan katonai tevékenységgel, amely bármelyik félben aggodalmat kelthetne – mondta Ács Gábor alezredes, a csoport vezetője március 24-én, hétfőn az MTI-nek.

Az alezredes ismertetése szerint a több mint húsz ország mintegy negyven képviselőjéből álló csoport múlt csütörtökön fejezte be tevékenységét Kelet-Ukrajnában, és munkájuk lezárásaként tagjaik konszenzusán alapuló jelentésben foglalták össze az általuk tapasztaltakat. Ennek elemzését és értékelését a résztvevő országok kormányai végzik.

Ács Gábor hozzátette: a jelentésben leírták, hogy Kelet-Ukrajnában csak ukrán katonai tevékenységet tapasztaltak. Mivel a Krím félszigetre nem sikerült bejutniuk, az ottani katonai tevékenységről nem tudtak számot adni, de azt jelezték: a félszigeten orosz katonai jelenlétre utal, hogy az áteresztő pontokon orosz katonák és orosz katonai eszközök voltak.

Az alezredes kifejtette: Kelet-Ukrajnában – köztük Donyeckben – lehetőségük volt különböző katonai, belügyi rendfenntartó alakulatok meglátogatására, találkoztak a helyi adminisztráció vezetésével és a rendvédelmi csapatok, alakulatok vezetőivel. Itt a feladatuk elsősorban az volt, hogy megnézzék milyen a biztonságpolitikai helyzet a körzetben. A megfigyelők szerint Kelet-Ukrajnában feszült, de nyugodt a helyzet.

Mint Ács Gábor elmondta: a csoportnak pozitív és negatív fogadtatásban is volt része. Voltak, akik örültek nekik, és integettek a csoportnak, míg másutt „a NATO menjen haza" szlogennel fogadták őket, de csak szóbeli megnyilvánulások voltak, más atrocitás nem érte őket.

A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezménynek, a Bécsi Dokumentumnak a III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt. Ez volt az első eset, hogy az EBESZ-tagországok ilyen missziót hajtottak végre az egyezményre hivatkozva.

Az Ukrajna felkérésére az országba érkezett nemzetközi megfigyelői csoport mandátumát kétszer hosszabbították meg.

A megfigyelők csoportjának mandátuma eredetileg március 12-ig szólt, és az lett volna a feladata, hogy a Krím félszigeten a katonai tevékenységet tanulmányozza. Négyszer próbáltak bejutni a Krím félszigetre, de ezt mindannyiszor fegyveresek által őrzött útzárak akadályozták meg.

Így később Ukrajna módosította meghívását, és arra kérte a résztvevő államokat, hogy március 16-ig szóló mandátumukkal Dél-, illetve Kelet-Ukrajna területén hajtsák végre feladatukat.

A misszióban több mint húsz állam mintegy negyven képviselője vett részt, köztük két magyar tiszt, a csoportot Ács Gábor alezredes vezette.

A csoport munkájának befejeztével minden tagjuk hazatért – mondta Ács Gábor, hozzátéve: március 19-én a Bécsi Dokumentum alapján egy dán csoport is érkezett Ukrajnába, amely 29-ig szóló mandátumával területellenőrzést hajt végre. Az ukránok kijelentették: szeretnék, ha hosszabb ideig, tartósan, akár EBESZ-zászló alatt tartózkodna országukban megfigyelési csoport.