Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemenben megtámadtak egy katonai ellenőrzőpontot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 25. 12:48

Húsz katonát öltek meg fegyveresek egy ellenőrzőpont elleni támadásban március 24-én, hétfőn a délkelet-jemeni Hadramaut tartományban, Reida körzetében – jelentette a SABA állami hírügynökség egy helyi tisztségviselőre hivatkozva.

A támadók több gépkocsin érkeztek a hírügynökség szerint. Egyelőre nem tudni, hány katona volt az ellenőrzőpontnál, vannak-e túlélők. A gyilkos akciót még senki nem vállalta magára, de egy katonai forrás az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ágának tulajdonította azt.

Jemenben zűrzavaros a helyzet azóta, hogy 2012-ben tömegtüntetések távozásra kényszerítették a hosszú időn át uralkodó Ali Abdalláh Száleh elnököt. Utóda, Abed Rabbo Manszúr Hádi nehéz küzdelmet vív a rend helyreállításáért a 25 milliós országban, ahol aktívan jelen van az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű szervezet.

Az AQAP legutóbb februárban hajtott végre nagyobb támadást: fegyveresei a főváros, Szanaa központi börtönét rohamozták meg, és megöltek 12 katonát. Gránátvetőket is bevetve támadtak a fegyintézetre, és kiszabadítottak tizennégy rabot, többségükben szervezetük tagjait.

A jemeni hadsereg 2012-ben amerikai támogatással kiűzte déli erődítményeiből az AQAP-ot és szövetségeseit, de a felkelők azóta újjászervezték erőiket, és ismét támadják a kormánytisztviselőket és -intézményeket. Akciókat terveztek Jemenből induló nemzetközi légi járatok ellen is.