Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Önkéntes Tartalékos Rendszer egy nagy siker

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. március 25. 13:39

Az Önkéntes Tartalékos Rendszer a Magyar Honvédség legnagyobb képességfejlesztése a rendszerváltás óta, és egy igazán nagy siker is, hiszen ötezerrel több katona áll rendelkezésre – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter március 25-én, kedden a témában tartott konferencián a fővárosban.

A tárcavezető a 2014. éviÖnkéntes Tartalékos Konferencia elnevezésű rendezvényen azt mondta, 2010-ben, amikor az új kormány hivatalba lépett, határozott intézkedéseket tett a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének fejlesztésére. Addig ez a struktúra csak papíron létezett, valójában azonban nem voltak tartalékosai az országnak. Ez az állapot téves döntések, illetve annak a szemléletnek a következménye volt, ami szerint mind béke-, mind az ettől eltérő időszakban csakis a „fizetett katonák" felelősek az ország védelméért. „Márpedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a honvédelem közügy, valódi nemzeti ügy, ezért minden állampolgár joga, felelőssége, kötelessége és egyben lehetősége is, hogy abban részt vegyen" – fűzte hozzá.

1595969149
Hende Csaba: az Önkéntes Tartalékos Rendszer visszaadta a fejlesztés szó valódi jelentését

Ez volt az az alapelv – mondta −, amely kiindulási pontként szolgált, amikor arról döntöttek, hogy valódi tartalommal töltik meg az önkéntes rendszert, ezért alkották meg a szükséges jogi hátteret, illetve − ezzel párhuzamosan – már 2011 elejétől megkezdték a rendszer feltöltését is. Ez azért is nagy jelentőségű ügy, mert az azt megelőző 20 évben a honvédség elvesztette sok képességét a sorozatos leépítések, karcsúsítások miatt, így az Önkéntes Tartalékos Rendszer visszaadta a fejlesztés szó valódi jelentését.

8000 főben határozták meg a tartalékosok létszámát

Hende Csaba szerint kiemelt jelentőségű volt, amikor a kormány döntése értelmében 8000 főben határozták meg a tartalékosok létszámát, illetve amikor kétkomponensű rendszer felállítását tűzték ki célul.
Ez biztosítja, hogy a Magyar Honvédség erőit több lépcsőben alkalmazhassák, folyamatosan biztosítva az ország védelméhez szükséges katonai létszámot – mutatott rá a miniszter.

Az önkéntes védelmi tartalékosok létszámát 2011 januárjára mintegy 2000 főre növelték, és meg is kezdték a munkát, elsősorban az őrzés-védelem területén. A miniszter szavai szerint lényegesen magasabb szakmai színvonalon végzik azt a munkát, amivel megbízták őket, mint az őrző-védő cégek civil alkalmazottai.

A fejlesztés újabb ütemeként 2012 elején megkezdődött az önkéntes műveleti tartalékosok toborzása, aminek eredményeként ma már több mint 3000 főnyi állománnyal rendelkeznek, így jelenleg a teljes önkéntes rendszerben már több mint 5000 ember szolgál – fűzte hozzá.

Egyre nagyobb számban csatlakoznak a fiatalok

A miniszter kitért arra is, hogy az eredményes toborzómunkának köszönhetően egyre nagyobb számban csatlakoznak a rendszerhez fiatalok, illetve egyetemisták, főiskolások is. Ma már a teljes struktúrában szolgálók 15 százalékát fiatal emberek teszik ki – fűzte hozzá.

1595969149
Amikor az új kormány hivatalba lépett, határozott intézkedéseket tett a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének fejlesztésére

Az eddig elvégzett munka után még „igen jelentős" feladatok várnak a rendszer kialakítóira, hiszen a teljes létszámot és működőképességet még nem érték el. Az eddigi tapasztalatok, mint például a tavalyi dunai árvíz kapcsán megszerzett ismeretek (a védekezésben több mint 1400 tartalékos vett részt) azonban jó táptalajt nyújtanak a további munkának – tette hozzá. Az árvízi védekezés kapcsán elmondta azt is, hogy nemcsak nagyon gyorsan és fegyelmezetten állt fel az állomány, de kiválóan együtt tudott működni a helyi védelmi bizottságokkal is. Ráadásul a rendszer ekkor vizsgázott azok számára is, akik kritikus hangot ütöttek meg azzal kapcsolatban, hiszen világossá vált, hogy valóban szükség van a tartalékosokra. Kiemelte azt is, hogy a tartalékosok már külföldi missziókban is részt vesznek, összesen hárman vannak Maliban és Grúziában, valamint további két fő ilyen szolgálatra készül.

„Összességében elmondható, hogy az általunk megvalósított, valóban sokéves hiányt és elmaradást pótló rendszer a gyakorlatban jól vizsgázott és bizonyította létjogosultságát, működőképességét, azonban a haderő és az ország igényeinek optimális kielégítése érdekében folyamatosan csiszolni kell a szabályozást" – hangsúlyozta Hende Csaba, hozzátéve: erre azért van szükség, hogy a rendszer az új kihívásokhoz és egyben lehetőségekhez alkalmazkodni tudjon.

Szép eredményeket értek el a struktúra kialakításán fáradozók

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök előadásában azt mondta, nagyon szép eredményeket értek el azok, akik a struktúra kialakításán fáradoztak, ráadásul egy olyan környezetben, amelyben a tartalékos rendszernek nincsenek hagyományai. A Magyar Honvédségnek egy olyan Önkéntes Tartalékos Rendszerrel kell rendelkeznie, amellyel meg tudják valósítani célkitűzéseiket, és amelyben a tartalékosok is megtalálják számításaikat.

1595969149
Benkő Tibor: több volt katona jelentkezett tartalékos katonának

A vezérezredes emlékeztetett, hogy évtizedekre visszamenően a legnagyobb bevonultatást hajtották végre, több mint 1300 embert zökkenőmentesen állítottak szolgálatba, ami „példamutató eredmény az elmúlt évek semmittevéséhez képest".

A vezérkarfőnök kitért arra, hogy több volt katona jelentkezett tartalékos katonának. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a korábbi haderő-átszervezések létszámcsökkentései során számos „értékes ember" szorult ki a rendszerből. Az ő tartalékosként való visszatérésük nagyban segítette a rendszer alapjainak kiépítését. A tapasztalattal rendelkező katonák sokat segítették a katonai múlttal nem bíró tartalékosokat − tette hozzá.

Dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára záróbeszédében megköszönte az Önkéntes Tartalékos Konferencia résztvevőinek az egész napos tevékenységet, de arra is felhívta a figyelmet, hogy az igazi munka még csak most kezdődik. Kiemelte: a Magyar Honvédség Önkéntes Tartalékos Rendszere alig pár éve indult el, és bár jelentős hiányt pótol, még számos célt kell megvalósítania a zökkenőmentes működéshez.

A tárca közigazgatási államtitkára továbbra is kreatív hozzáállást és nyílt kommunikációt kért minden érintett honvédségi szervezettől, hiszen mint elmondta: „folyamatosan kérdeznünk kell, és keresnünk a megfelelő válaszokat, hogy az Önkéntes Tartalékos Rendszer megtalálja helyét a Magyar Honvédség struktúrájában".

1595969149
Dankó István: még számos célt kell megvalósítani a zökkenőmentes működéshez

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Ifju Tímea főhadnagy