Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múltjukba merültek a katonabúvárok

Szöveg: L. M. |  2014. augusztus 31. 17:54

Negyedik alkalommal rendezték meg országos találkozójukat az egykori és a mai katonabúvárok. Az idei rendezvénynek a debreceni Kossuth-laktanya adott otthont, a házigazda az 5/24. Bornemisza Gergely Felderítő-zászlóalj volt.

A rendezvényen megjelent veteránok között ismét ott voltak a szakma nagy öregjei, a ma élő legidősebb katonabúvárok, Mészáros Gyula, Haraszti Tamás, dr. Haralyi László, Nagy József és Vámosi Antal. A találkozón a Magyar Honvédség összes olyan alakulata képviseltette magát, ahol szolgálnak katonabúvárok.

A megjelenteket Polyák András alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnökhelyettese, valamint Enyedi Attila alezredes, az 5/24. Bornemisza Gergely Felderítő-zászlóalj parancsnoka köszöntötte.

1595977863

Lévai Miklós nyugállományú alezredes a magyar katonai búvárok történetét tekintette át bevezetőjében, amelyben méltatta a szakma megteremtői, Mladiáta János folyamőr főkapitány és Ugray Károly folyamőr alezredes munkásságát. Előadásában megemlékezett az 1942-ben Újvidéken hősi halált halt Juhász Antal hajómester búvárról is.

A két háború közötti és utáni dunai búvártevékenység – a „hőskor" − személyeit és eseményeit mutatta be Haraszti Tamás volt folyamőr búvár, saját katonabúvár-életútján keresztül. A „békeidőszak", azaz az 1960-as, 70-es évek búvártechnikai eszközeinek változásairól dr. Haralyi László beszélt. 
A szárazföldi erők műszaki felderítőalegységeinek búvárszervezetét, eszközeit és feladatait az egykori csongrádi műszaki alakulat történetén keresztül Polónyi Tibor, az alakulat volt felderítőfőnöke ismertette meg a résztvevőkkel.
A mai műszaki csapatok búváralegységei – és az alakulatuk – történetét a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárkiképző részlegének parancsnoka, Bagi László főhadnagy, valamint az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred különleges tűzszerészszázadának parancsnoka, Vörös Mihály főhadnagy előadásából ismerhették meg a találkozó résztvevői.

1595977863

A „harcoló csapatok" búvártörténetét a szolnoki MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, valamint az 5/24. Bornemisza Gergely Felderítő-zászlóalj harci búvárainak szakmai vezetői mutatták be.  Az egykori Magyar Műszaki Kontingens búvárai kapták a feladatot, hogy a Bosznia-Hercegovinában a szétlőtt mostari Öreg-híd köveit emeljék ki a folyóból. A munkálatokról két egykori résztvevő, Juhász Sándor és Darányi László beszélt. A nap végén pedig Czakó László tartott élménybeszámolót a Nagy Háborúban odaveszett magyar hadihajók búvárrégészetéről.

Fotók: Szalka Miklós őrvezető, László Tibor és Darányi László