Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nulladik perc

Szöveg: Révész Béla |  2018. március 26. 9:01

Hogyan viselkedjünk egy váratlan krízis- vagy katasztrófahelyzetben? Van-e módszer a logikus cselekvésre egy ilyen szituációban? Mi az a nulladik perc, amely szó szerint sorsdöntő lehet? A sürgősségi pszichológia ezekre a kérdésekre ad választ.

1599183965
Nyolc esztendeje működik Szőke Sándor nyugállományú alezredes elnökletével a Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Alapítvány, amely szerteágazó tevékenységi körével, annak is speciális szegmenseivel hívta fel magára a figyelmet. Az alapítvány ügyfélsegítő iroda működtetése és a környezetvédelmi akciók mellett nagy sikerrel alkalmazza a work-fitness programot, amelyet a munkahelyi megterhelés ellensúlyozására dolgoztak ki, és az irodai tornától kezdve a szenvedélybetegségek leküzdéséhez nyújtott segítségen át a stressz tudatos csökkentéséig számos elemet tartalmaz. Kiugróan sikeres tevékenységük azonban a sürgősségi lélektan oktatásához kapcsolható.
 
Hitelesség a hiányterületen

Az alapítvány a sürgősségi pszichológia alkalmazási lehetőségeinek oktatásával rövid idő alatt számos szakember érdeklődését keltette fel. Mivel az oktatók zömében olyan pszichológusok és orvosok, akik egykor a katasztrófavédelmi, a rendőrségi vagy a honvédségi területen hasonló jellegű feladatokat láttak el, a kurzusok hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Ahogyan Nagy Ildikó tartalékos állományú alezredes, kuratóriumi tag, szakpszichoterapeuta fogalmazott: az évek során kollégáival olyan mennyiségű gyakorlati tudást halmoztak fel, amelyet vétek lett volna nem felhasználni és innovatív módon összegezve, kidolgozott programként továbbadni. „Szisztematikusan kerestük a hiányterületeket, hogy ott próbáljunk segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá. Az egyik ilyen a sürgősségi lélektan volt, amelynek programalapjait hon- és rendvédelmi múltunkra építettük" – mondta a szakember.

1599183965
70-30

Hogy mi is pontosan a sürgősségi lélektan? Egy olyan pszichológiai protokoll, amelyet a váratlan balesetek, tömegszerencsétlenségek bekövetkeztekor alkalmazhatnak mind a szakemberek, mind a mentésben vagy segítségnyújtásban részt vevők, mind a laikus szemtanúk annak érdekében, hogy a krízis bekövetkezte után közvetlenül ne a tehetetlenség, hanem az aktív mentés kerüljön a középpontba. „A mindennapi életnek vannak olyan pillanatai, amelyek teljesen kiszámíthatatlanul és váratlanul következnek be. Ez lehet egy teljesen egyszerű háztartási baleset, de súlyos áldozatokkal járó katasztrófa is. Ilyenkor olyan trauma érheti a helyszínen tartózkodó vagy oda kiérkező személyeket, amely nagyon megterhelheti alkalmazkodóképességüket. Egy nyolcvanas években elvégzett kutatás eredménye kimutatta: az emberek nagyjából 70 százaléka megőrzi a lélekjelenlétét egy ilyen traumatikus helyzetben, a maradék harmincnál azonban szétesik a viselkedéstervezés, sérül az információfeldolgozás, ami olyan szélsőséges szituációhoz vezethet, amelyben már cselekvésképtelenné válnak, nem tudnak segítséget nyújtani, sőt, inkább kimenekülnek az adott helyzetből" – részletezte Nagy Ildikó szakpszichológus az alapproblémát, hozzátéve, hogy a kidolgozott program lényege éppen az, hogy ne csak a szakemberek, de a laikusok számára is elérhetővé váljonaz a speciális, de viszonylag könnyen elsajátítható pszichotechnika, amellyel tudatosan és megfelelően képesek reagálni egy krízishelyzetben.

1599183966
A nulladik perc

A katasztrófahelyzeteknek is több szakasza van. A nulladik szakasz maga a katasztrófa bekövetkezése. Ekkor még nincsenek a helyszínen professzionális segítők, csak civilek. Ők, akik látják a szenvedést, a súlyos sérüléseket, olyan stresszt élhetnek át, amit gyakran nem is tudnak kezelni. „Először információt kell gyűjteni a környezetről. Sokaknál ez elmarad, szinte belebénulnak a történtekbe. Főleg balesetek helyszínén jellemző ez a magatartás. Kezelhetőbb a helyzet, ha tudatosítjuk magunkban a környezet, a szituáció minél több részletét, hogy kitől és milyen formában kérhetünk segítséget, kik és milyen szándékkal vannak a helyszínen, s hogy az esetlegesen segíteni szándékozó nem veszélyezteti-e valamilyen formában saját magát is éppen azzal, hogy segíteni akar" – mutatott rá a pszichoterapeuta, hangsúlyozva, hogy a sürgősségi lélektan kurzus megtanítja a váratlan krízishelyzetbe kerülteket arra is, hogyan ismerjék fel azokat a jeleket, amelyeket egy ilyen szituáció kiválthat, a kézremegéstől a motorikus reflexek megbénulásáig. „Ezek megfelelő technikával csökkenthetők. A képzéssel éppen arra tudunk esélyt adni, hogy tudatosan segíthessünk magunkon vagy máson egy olyan helyzetben, ahol a legnagyobb szükség van a tudatos cselekvésre."

1599183966
A hasonló szituációkra specializálódott szakember munkája közvetlenül a krízis bekövetkezte után kezdődik és gyakorlatilag ott is fejeződik be. „A sürgősségi beavatkozás mindig az úgynevezett nulladik percben történik. Addig segítjük a személyt, amíg a reagálóképessége annyira helyreáll, hogy már átadható más segítőnek, terapeutának vagy szakembernek. A sürgősségi szakasz azonban maga a nulladik perc" – emelte ki Nagy Ildikó, akinél pontosabban kevesen ismerik Magyarországon azokat a lelki jelenségeket és a hátterükben zajló folyamatokat, amelyekkel a bajba jutott emberek küzdenek váratlan krízishelyzetben. A szakpszichoterapeuta már a 90-es évek elejétől olyan pszichológus team tagja volt, amely a rendkívüli helyzetekhez vonult ki. 1992-től a határőrségnél, majd a rendőrség kötelékében, végül a Magyar Honvédségnél teljesített szolgálatot pszichológusként. Hetvennégy esetben vett részt ilyen jellegű segítségnyújtásban pályafutása alatt, amelyek természetesen benne is nyomot hagytak. „Az ilyen szituációk bennünket, szakembereket is megviselnek, hiszen magunk is résztvevőivé válunk annak. Egy pszichológus megtanulja a pályafutása során, hogy normális esetben kellő távolságtartással tudja kezelni kliensét, lehetősége van arra, hogy elkerülje az „azonosulást". A sürgősségi esetekben ez másképpen történik. Maga az alapprobléma a saját életünk részévé is válik" – mondta a szakember.

1599183966
Sikeres program

Bármennyire is személyes, időnként tragikus tapasztalatokra épült a program, a sikere éppen ebben rejlik. Ezek a tapasztalatok vezettek odáig, hogy az végül a Magyar Pszichológiai Társaság Hon- és Rendvédelmi Tagozatának ajánlásával megvalósulhatott. A Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Alapítvány egyik legsikeresebb tevékenységére hamar felfigyeltek mások is. Mint azt Nagy Ildikó elmondta, a képzésen elsősorban a sürgősségi ellátásban érintett, veszélyes területen dolgozó szakpszichológusok vesznek részt, de jelentkeztek mentősök és sürgősségi orvosok is. „Óriási sikerként könyveltük el, hogy a kurzust a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán kötelezően választható továbbképzésként vehetik fel a hallgatók, s hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem is felvette a tantárgyai közé. De nem csak a szakterületen dolgozók vagy dolgozni vágyók érdeklődnek a program iránt. Felkérést kaptunk a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolától is. Szeretnék, ha nekik is tartanánk képzést, hiszen rengeteg helyen egy pap, lelkész az elsők között van azok között, akik egy ilyen szituációban a helyszínre érkeznek" – sorolta az alapítvány eredményeit Nagy Ildikó, hozzátéve: a programot a jövőben tovább szélesítik, hiszen az innováció mottójának szellemében kísérik figyelemmel a legfrissebb eredményeket, amelyeket beépíthetnek a jelenlegi tudásbázisba.

1599183966
Fotó: Tischler Zoltán és archív