Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A reformkor és a kiegyezés kora

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. május 24. 18:36

A reformkor és a kiegyezés kora címmel nyitották meg május 22-én, hétfőn a Budapesti Nyugállományúak Klubjának kiállítását Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

1596032758

A kiegyezés 150. évfordulója alkalmából, a tagozatok saját szervezésben gyűjtöttek anyagot majd állították össze tablóikat, formai igazítások, ragasztások, számítógépes előmunkálatok és mérések eredményeként. Ezeken keresztül mutatják be az időszak történelmét, főbb eseményeit, jelentős személyiségeit, építményeit és művészetét.

1596032758

A kiállítást Nagy Gyula nyugállományú ezredes, a Budapesti Nyugállományúak Klub elnöke nyitotta meg. „A cím az 1790-1867 közötti időszakot, a reformkor és a kiegyezés korát öleli fel. Ez hetvenhét évet jelent. Úgy gondoltuk, hogy ezen időszak leglényegesebb változásaira, személyeire koncentrálunk, hogy az előzmények segítségével tegyük teljessé a kor megértését. Ez az időszak hosszú időre formálta és deformálta a gazdasági-társadalmi folyamatokat, éppen úgy, ahogy a politikai közgondolkodást is. Politikai kényszerpályán ugyan, de megszületett a polgári Magyarország. Ezt szeretnénk huszonkilenc tablón bemutatni" -mondta.

1596032759

A tárlat megszervezését Szabó Béla nyugállományú mérnök alezredes és felesége, Szabóné dr. Szalánczi Erika vállalta, Pintye János nyugállományú ezredes közreműködésével. A megnyitón Aulechla József ezredes, a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Rekreációs és Kulturális Igazgatóság igazgatója is részt vett.
A kiállítás május 31-ig- vasárnap kivételével – mindennap ingyenesen megtekinthető, 13-18 óra között.

1596032759

Fotó: a szerző felvételei