Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A repülésben a biztonság a legfontosabb

Szöveg: Fekete Ildikó százados - Szabó Ottó törzszászlós |  2015. január 31. 7:03

A közelmúltban tartotta meg negyedik repülőbiztonsági konferenciáját az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK). A veszprémi rendezvényen Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) légierő haderőnem főnöke úgy fogalmazott: a repülésben egy dolog fontos: a biztonság. A konferencián összesen 79-en vettek részt.

Sáfár Albert dandártábornok hangsúlyozta, hogy 2014-ben repülésbiztonsági esemény nem történt. „A cél az, hogy a levegőben a repülőhajózó-állomány ugyanazt értse, mint a földön a légiirányító. Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka vezetésével az alakulat légiirányítói képesek magas szintű szakmai tudással, biztonságosan irányítani Magyarország légterében akár kiképzési, akár éles bevetésre felszálló repülőgépeket. Az elmúlt év tapasztalatait fel kell dolgozni, és a repülés biztonságát negatívan befolyásoló tényezőket a legminimálisabbra kell csökkenteni. Ez csak úgy történhet meg, ha mindenki maximálisan megbízik a másik tudásában, és a tapasztalatait őszintén feltárja. Egy életünk van, ezt biztonságban kell megélnünk" − hangsúlyozta a tábornok.

Szücs József ezredes értékelte az alakulat repülésbiztonsági területen érintett állományának éves tevékenységét, és ismertette, hogy az idei évben milyen feladatokat kell végrehajtani a repülésbiztonság fokozása érdekében.

A konferencia résztvevői előadásokat hallgattak meg többek között a légvédelmi irányítók kiképzésének és kiképzettségének helyzetéről, az alakulat repülésbiztonsági kultúrájáról és az MH LVIK-nél alkalmazott híradástechnikai eszközökkel kapcsolatos tapasztalatokról.

1595986879

Székely Zoltán, a Hungarocontrol Zrt. Repülésbiztonsági Igazgatóság igazgatója előadásában a 2002-ben, Überlingen fölött bekövetkezett repülőkatasztrófát követő, a repülésbiztonságot fokozó technikai és eljárásbeli fejlesztésekről beszélt.

Az előadások után Somogyi Zoltán alezredes, az MH ÖHP Jogi, Igazgatási és Repülésbiztonsági Osztály osztályvezető-helyettese hozzászólásában megköszönte az MH LVIK repülésbiztonságért felelős tisztjének munkáját, és ismételten felhívta a megjelentek figyelmét a repülésbiztonság szerteágazó és sokrétű feladataira.

Sipos Zoltán ezredes, a HM Hatósági Hivatal Katonai Légügyi Igazgatóság igazgatója felszólalásában bátorította a repülésbiztonságban érintetteket: észrevételeikkel, javaslataikkal forduljanak az igazgatósághoz, hogy a légtér védelmében végrehajtott feladatok kellő jogszabályi háttérrel rendelkezzenek.


Fotó: Szabó Ottó törzszászlós

Címkéklégierő