Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szabadságért harcoltak

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 15. 8:06

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál és katonai szervezeteinél is rendeztek megemlékezéseket. Összeállításunkban az e rendezvényekről készített tudósításokat gyűjtöttük egy csokorba. (Frissítve március 16-án 10.00-kor.)

Szolnok.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison az idei március 15-ei megemlékezést rendhagyóan ünnepelték. „Március 15-e nemcsak egy ünnep, hanem egy olyan nap, amit szeretünk. Szeretjük, mert egyet jelent nekünk a szabadsággal. Szeretjük, mert nemzetiszínt teremtett: a pirosat, a fehéret és a zöldet. Azt, ami számunkra a magyarságot jelképezi, amelyben a piros szín az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt jelképezi" – mondta ünnepi beszédében Irha János őrnagy, a repülésbiztonsági főnökség főnökhelyettese.

1595968568

Március 15-ei ünnepi műsor a szolnoki helikopterbázison

A kitüntetések és szolgálati jelek átadása után az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium és Szakközépiskola tanulói tartották meg jelmezes ünnepi műsorukat a Légierő Zenekar Szolnok kíséretében. A „KatonaSuli-program" keretein belül, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázissal kötött együttműködési megállapodás révén a diákoknak lehetőségük van arra, hogy a 2014−2015-ös tanévtől kezdve a katonai alapismeretek tantárgyat tanulhassák.

Az ünnepség után a Kőrösi úti temetőben található 1848-as emlékműnél folytatódott a megemlékezés.
Délután a Damjanich János Múzeum udvarán található dombormű koszorúzásával zárult az ünnepet megelőző napi megemlékezések sora.

Március 15-én, a városi ünnepségen Szolnok helyőrség nevében Lamos Imre dandártábornok, helyőrségparancsnok és a helyőrségben települő katonai szervezetek parancsnokai közös koszorút helyeztek el.

1595968568

A szolnoki ünnepségen Lamos Imre dandártábornok adott át kitüntetéseket


Szöveg: Vári Anita zászlós

Fotó: Simon Zoltán zászlós

* * *



Hódmezővásárhely.
Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében 1848. március tizenötödike, valamint az azt követő forradalom és szabadságharc eseményeire.
A csapatzászló behozatalát követően Huszár Ferenc alezredes, megbízott parancsnokhelyettes köszöntötte az egybegyűlt állományt.

Ünnepi beszédében Budai Anna közalkalmazott felidézte 1848. március 15. eseményeit: népgyűlés a Nemzeti Múzeum előtt, Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt, a forradalmi tömeg lefoglalta Heckenast és Landerer nyomdáját, kiszabadította börtönéből Táncsics Mihályt, és a fővárosban a Nemzeti Színházban az addig betiltott Bánk bánnal ünnepelték a forradalom győzelmét. Kiemelte: „Emlékeznünk kell a forradalom és szabadságharc tragikus tanulságára. Egyedül, szövetségesek nélkül egyetlen nép, annak akár legkiválóbb nemzedéke sem képes elérni céljait."

A beszédet követően a hódmezővásárhelyi Napraforgó Népdalkör előadásában Kossuth-nóták és 48-as népdalok hangzottak el citerakísérettel. Az ünnepség elismerések átadásával zárult.

1595968568

Ünnepi állománygyűlés az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében

Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

* * *



Debrecen.

„1848. március 15-e a magyar nép szabadságáért vívott harcának legnagyobb szimbóluma. Az utókor számára feladat és egyben kötelesség a márciusi ifjak emlékét megőrizni, illetve a jövő nemzedékének továbbadni. Hiszen a felnövő nemzedék e fiatalemberek hősiességén keresztül tanulhatja meg, mit jelent a haza iránti hűség és odaadás" − emlékezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár ünnepi állománygyűlésén Piller Ferenc hadnagy az 1848−49-es forradalomra és szabadságharcra.

Az ünnepségen Takács Attila ezredes, a dandár parancsnoka adott át elismeréseket. Ezt követően ünnepi műsort tekintett meg az állomány Kádárné Hegedűs Veronika zászlós − Veszprém város vegyes karának Pro Meritis-díjas énekese − és Gaál Nikoletta őrmester − a 2011-es „Lehet egy csillaggal több!?" honvédségi tehetségkutató verseny győztese − előadásában.

1595968569

Az ünnepségen Takács Attila ezredes, a dandár parancsnoka adott át elismeréseket

Szöveg és fotó: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető

* * *



Székesfehérvár.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon megtartott ünnepségen, dr. Lázár Balázs, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze többek között arról beszélt, hogy az 1848−49-es forradalom és szabadságharc szereplői abban reménykedtek: ha vér nélküli, törvényes forradalommal lépnek át a feudális rendszerből a polgári rendszerbe, akkor „Magyarország a béke, szabadság és egyetértés hazájává lehet."

Elhangzott az is: a köztudat hajlamos a negyvennyolcas hadsereg valamennyi katonájában a hazáért és a szabadságért mindhalálig küzdő önkéntest látni. Ám noha a sereg egyharmada valóban önkéntesekből állt, csak belőlük nem lehetett volna létrehozni azt a hadsereget, amely 1849 tavaszán a határig kergette az osztrák császár katonáit – fogalmazott a hadtörténész.

1595968569
Az ünnepségen Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka adott át elismeréseket

Szöveg: Kálmánfi Gábor
Fotó: Bödő Viktória


* * *


Tata.
„Egyszerű szavak: kokárda, Pilvax, Landerer nyomdája, Nemzeti dal, Tizenkét pont, forradalom, márciusi ifjak, szabadság. Ezekről a fogalmakká vált szavakról minden magyar embernek egy és ugyanaz jut eszébe: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc. Az a forradalom és szabadságharc, melynek évfordulója az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk" − ezzel a gondolattal indította ünnepi beszédét Kása István alezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár megbízott parancsnokhelyettese.

A hagyományoknak megfelelően a tatai dandár katonái idén is ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848. március 15-i eseményekről és az azt követő időszakról. Az ünnepségen Horváth Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át.

1595968569
A tatai Klapka György Lövészdandár megemlékezésén Kása István alezredes, megbízott parancsnokhelyettes mondott ünnepi beszédet

Szöveg és kép: Petrovics Renáta

* * *

Veszprém.
Az utóbbi évek hagyományainak megfelelően idén is közös állománygyűlés keretében emlékezett meg nemzeti ünnepünkről a „királynék városában" az MH 54. Veszprém Radarezred, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK), valamint az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ állománya.

Ünnepi beszédében Vörös Zoltán alezredes, a radarezred parancsnokhelyettese a szabadságharc legfontosabb eseményeit felelevenítve kitért arra, hogy a függetlenségi harc alatt több mit 150 ezren teljesítettek katonai szolgálatot. Kiemelte, hogy aki szolgált a honvédseregben – még ha abból a szabadságharcot közvetlenül követő években kellemetlensége és hátránya is származott – élete végéig büszke volt arra, hogy harcolt a szabadságért.

Az ünnepségen Zentai László ezredes, a radarezred, és Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka adtak át elismeréseket.

1595968569
Vörös Zoltán alezredes: „Mi, katonák és velünk az egész nemzet máig büszkén emlékezik a honvédsereg teljesítményére"

Szöveg és kép: Kálmánfi Gábor


* * *



Budapest.
Az MH Anyagellátó Raktárbázison március 14-én, pénteken rendeztek ünnepi állománygyűlést nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából. Az ünnepi beszédet követően Nagy Attila ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át, majd a  XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola növendékeinek műsorát hallgathatták meg a meghívott vendégek, a katonák és közalkalmazottak. A rendezvényt a Harmónia csellóegyüttes fellépése zárta.

1595968569
Ünnepi megemlékezés az MH Anyagellátó Raktárbázison


Szöveg: Zsigmond Réka
Fotó: Zámbori Tibor


* * *



Budapest.
„Ez a nap elindított egy olyan folyamatot, amit a szabadságharc leverése ugyan meglassított, de meggátolni már nem tudott: Magyarország feudalizmusból a polgárosodásba való átalakulását" − mondta dr. Csikány Tamás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tanszékvezető egyetemi tanára az MH Logisztikai Központ március 15. alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén, a katonai szervezet Soroksári úti objektumában. Az ezredes szinte „óráról órára" elevenítette fel az 1848. március 15-én történteket.

A rendezvényt színesítette a Somogyi Hagyományőrző Egyesület III. Ferdinánd-huszárezred hat tagjának részvétele. A hagyományőrzők tisztelegtek az alakulat csapatzászlaja előtt és díszőrséget álltak az ünnepség ideje alatt.

A megemlékezés végén elismeréseket is átadtak, a program az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár helyőrségi zenekarának ünnepi műsorával ért véget.

1595968570
A logisztikai központ állománygyűlésén hagyományőrző huszárok álltak díszőrséget

Szöveg és kép: MH Logisztikai Központ


* * *



Budapest.
A Tizenkét pont nem születhetett volna meg Kossuth Lajos addigra már majd’ két évtizedes politikai szervező-, államférfiúi munkája nélkül − emlékezett ünnepi beszédében Prof. Dr. Patyi András rektor március 14-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti kampuszának udvarán álló Kossuth-szobornál.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett egyetemi ünnepségen Patyi András elmondta: kidolgozott, alkotmányos, végrehajtható törvényjavaslatok és az áprilisi törvények elfogadása nélkül március 15. csak egy utcai zavargás lett volna, amire ma nem is emlékeznénk.

1595968570
Patyi András, az egyetem rektora (jobbra) megkoszorúzta az intézmény Hungária körúti kampuszának udvarán található Kossuth Lajos-szobrot

Szöveg: NKE
Fotó: Szilágyi Dénes

* * *



Táborfalva.
Kissé rendhagyó módon, a táborfalvai lőtér szomszédságában tartotta meg a március 15-e alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlését az MH Ludovika Zászlóalj március 13-án, csütörtökön.
A „Ludovika Tüze 2014"  elnevezésű gyakorlat zárásaként a honvédtiszt-jelöltek megemlékeztek az 1848-as forradalom kitöréséről.

„A hétköznapok forgatagában mi, magyarok, bárhol is legyünk, március 15-e körül megállunk egy pillanatra és fejet hajtunk őseink előtt" – fogalmazott ünnepi beszédében Sári Szabolcs alezredes, a zászlóalj parancsnokhelyettese.

Az ünnepi állománygyűlésen emléklapokat is átadtak.

Szöveg: Choma Krisztina főhadnagy