Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tartalékosok az ütőképes haderő fontos alappillérei

Szöveg: Magyar Tartalékosok Szövetsége | Fotó: a szerző |  2019. október 20. 13:56

Megalakulásának tizennyolcadik évfordulója és a Magyar Tartalékosok Napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényt a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) október 12-én szombaton, Szentendrén az MH Altiszti Akadémián.

1596070519

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2001 óta széleskörű tevékenységével és kapcsolatrendszerével fogja össze a hivatásos, szerződéses és önkéntes műveleti, védelmi, területvédelmi tartalékos katonákat, valamint azokat az önkéntes állampolgárokat, akik szerepet kívánnak vállalni az ország biztonságának erősítésében, a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, illetve kiemelten a honvédelemhez közvetlenül kapcsolódó egyéb feladatok teljesítésében. Lehetőséget biztosít a tanuló ifjúság számára, hogy bekapcsolódjanak a MATASZ olyan jellegű programjaiba, amelyeken keresztül járőrversenyeken, honvédelmi vetélkedőkön, lövészeteken, sportnapokon felmérhetik saját képességeiket, összemérhetik társaikkal tudásukat, fizikai állóképességüket.

Hivatalosan 2011-ben nyilvánították október negyedikét a Magyar Tartalékosok Napjává. Idén 9. alkalommal ünnepelték ezt a napot. A MATASZ kezdeményezésére október negyedikét a Magyar Tartalékosok Napjává nyilvánította Magyarország honvédelmi minisztere, Kossuth Lajos 1848. október 4-én elhangzott szegedi toborzóbeszéde emlékére.

1596070519

Az ünnepség Kossuth Lajos szobránál kezdődött, ahol Bozó Tibor dandártábornok, az Akadémia parancsnoka, dr. Deák János nyugalmazott vezérezredes, tiszteletbeli MATASZ elnök, a Szövetség alapító elnöke, Széles Ernő nyugalmazott dandártábornok, MATASZ elnök, Kocsi László alezredes, a HM KTKF főosztályvezetője képviseletében és Demeter Attila alezredes, az MH HFKP osztályvezetője helyezték el az emlékezés koszorúit.

A koszorúzást követően az ünnepség az akadémia dísztermében folytatódott, ahol Baán Norbert, MATASZ elnökségi tag rövid köszöntője után Széles Ernő ismertette a Magyarország honvédelmi miniszterének és az MH parancsnokának Köszöntő levelét. A levél hangsúlyozta „A mai nap lehetőséget ad arra, hogy említést tegyünk az immáron 18. éve fennálló szervezet, a Magyar Tartalékosok Szövetségének áldozatos munkájáról. A híd szerepet betöltve a társadalom és a honvédség között, összefogja a tartalékos katonákat és a honvédelem ügye iránt elkötelezett állampolgárokat. Egyre több ember figyelmét hívja fel a Magyar Honvédségre, a szolgálat szépségére.

Köszönjük fáradhatatlan munkájukat, amit az önkéntes tartalékos rendszer megőrzéséért, fejlődéséért tesznek."

1596070519

Kocsi László alezredes, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályáról összefoglalójában a hagyományőrzés és hagyományápolás fontosságáról beszélt, az ifjúság nevelése, kiképzése milyen meghatározó szerepet játszik a tartalékképzésben a fejlődő honvédség számára, külön kiemelve a MATASZ szerepét a Zrínyi 2026 előkészítésében és megvalósításában.

Az ünnepi állománygyűlés végén Széles Ernő elnök elismeréseket adott át a megyei MATASZ szervezetekből érkezett tagoknak kiemelkedő munkájukért és a MATASZ-szal együttműködő civil szervezetek, cégek vezetőinek és polgári személyeknek. Elismerésben részesült többek között, dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, a MATASZ egyik főszponzora, Sikesdi László, a HM EI Zrt. általános vezérigazgató-helyettese, dr. Sántha Gábor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége elnöke.

 A Tartalékosok Napja a Szövetség Pest megyei szervezetének rendezésében a VI. MATASZ Országos Lőversennyel zárult.

1596070520
1596070520