Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tatai dandár visszapasszolja

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: a szerző |  2019. november 26. 8:16

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár is csatlakozott a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület által meghirdetett, Passzold vissza, tesó! Avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért elnevezésű kampányhoz, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg.

1596072608

A világhírű csimpánzkutató, dr. Jane Goodall nevével fémjelzett akció az otthon hánykolódó, senki által nem használt készülékek számára kínál környezetkímélő újrahasznosítási megoldást. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltánérc bányászata Afrikában folyik, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén. A bányászat során az állatok, növények élőhelye veszélybe kerül vagy akár meg is semmisülhet. A kampány célja, hogy a már nem használt mobiltelefonokból kinyert koltánnal ezt a veszélyes folyamatot megfékezze. A csatlakozni kívánó szervezeteknél kihelyezett, a Jane Goodall Intézet által biztosított zárt gyűjtődobozba dobott telefonokat biztonságos módon, zárt láncolaton keresztül dolgozzák fel.

A Klapka György Laktanya 2-es kapujánál elhelyezett gyűjtődobozba az első mobilt Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka dobta be november 21-én, amellyel a dandár szimbolikusan csatlakozott a november 16-24. között megrendezett Európai Hulladékcsökkentési Héthez is.

1596072609

A tatai dandár számára a környezettudatos szemlélet kiemelten fontos, hiszen a törvényben foglalt kötelezettségek teljesítése mellett az alakulat rendszeresen vesz részt környezetvédelemhez kapcsolódó akciókban. A laktanya számos pontján találhatók szelektív hulladékgyűjtő konténerek, az épületek egy részén napenergia panelek működnek, a katonák kiképzésének alapvető eleme a rendszeres környezetvédelmi tájékoztató, az alakulat hadműveleti és kiképzési állománya pedig minden év októberében faültetéssel teszi emlékezetessé fegyvernemi napját.

A „Passzold vissza, tesó!" kampányról bővebb információ a https://www.janegoodall.hu/mobilkampany.html honlapon olvasható.