Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tavaszi hadjárat hősének sírjánál emlékeztek

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. május 23. 19:03

A MATASZ Zala megyei szervezete Pusztaszentlászlón, Püspöki Grácián sírjánál tartotta honvédelem napi megemlékezését május 21-én.

1849. május 21-én a szabadságharc tavaszi hadjáratának kiemelkedő eseménye volt a budai Vár visszafoglalása, 1992 óta ehhez az eseményhez kötődik a magyar honvédelem napja.
Az ünnepségen részt vett Hornyák Erika alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály kiemelt főtisztje. Az alezredes ünnepi beszédében kiemelte: nemzetünk iránti kötelezettségünk, hogy felidézzük a tavaszi hadjárat eseményeit, méltó emléket állítva hős honvédeinknek, de az is, hogy ezen a napon, s majd május utolsó vasárnapján minden háború magyar áldozatai előtt is lerójuk tiszteletünket. A szabadságharc honvédserege olyan tiszta erkölcsi példát adott nemzetünknek hazaszeretetből, amelyhez hasonlóan mind az első világégésben, mind a második világháborúban katonáink életáldozatukkal is bizonyították szülőföldjük iránti elkötelezettségüket, hazájuk iránti hűségüket.

1595994337

„Ez a nap az emlékezés és a kegyeletadás mellett gyermekeink jövője iránti felelősségünkre is figyelmeztet. Ezen a napon találkozik a múlt és a jövő, amelynek igazi értelmét az adhatja meg, ha katonáink kiemelkedő szakmai munkájának, megbecsült karitatív szolgálatának és társadalmi szerepvállalásának köszönhetően lesznek olyan nemzedékek, amelyek méltó módon őrzik az elődök örökségét" − hangsúlyozta Hornyák Erika.

Az alezredes asszony Püspöki Gráciánról elmondta: korának tipikus fiatalembere volt, kadétkorában bohém, a reformkori változások élén álló köznemes, akit az Isten is zászlótartónak teremtett. 1849 tavaszán a Zala megyei ifjakból alakult 47. honvédzászlóaljhoz csatlakozott, ahol egyből rábízták a lobogó őrzését. Ez nem volt hálás feladat, hiszen az ellenség a tisztek mellett a zászlótartókat igyekezett elsőként, még idejében kilőni a sorból. A zászlót elhagyni vagy az ellenség kezére juttatni a legnagyobb bűnnek számított a legénység körében. Ezért kiemelkedő hőstett volt Grácián részéről, hogy Buda ostromakor a zászlóval a vár budai ormára feljutva nem csak meglobogtatta, hanem végig is futott vele, majd bajtársaihoz visszatérve átverekedte magát a pesti oldalra, s ott véglegesen kitűzte azt − idézte fel Hornyák Erika.

1595994337

A rendezvény zárásaként a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Püspöki Grácián sírjánál.

Fotók: a szerző felvételei