Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lett-litván mentőakció

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. május 23. 17:33

Lettország is bekapcsolódott a május 16-án eltűnt litván An-2-es keresésébe. Az LY-AET lasjtromjelű, frissen megvásárolt repülőgép a svédországi Kattleberg Älvängen repülőtérről indult a litvániai Klapeida repülőtere felé, amikor a Balti-tenger felett nyoma veszett.

A repülőgép helyi idő szerint 13.12-kor szállt fel, utolsó rádiójelentését 15.16-kor a legközelebbi parttól 97 mérföldre adta le. A gép fedélzetén ketten tartózkodtak, a litván polgári légügyi hatóság igazgatóhelyettese, Alvydas Sumskas szerint mindketten több mint 40 év tapasztalattal rendelkeztek a típussal kapcsolatban. A repülőgép pilótája nem adott le vészjelzéseket az eltűnt előtt és problémákat sem említett a legutolsó rádiós bejelentkezésnél.

Az eltűnt repülőgépet jelenleg a litvániai haditengerszet két hajója, a litván légierő L-410-es szállítórepülőgépe és a lett tengerszakasz felett a lett légierő Mi-17-es helikoptere keresi. A szakértők szerint az erős szél és az áramlatok miatt feltételezhető, hogy a roncsok két nap alatt lett területre sodródhattak át.

1595994336
Címkékhaditechnika