Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százával csatlakoztak nők az Iszlám Államhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 23. 16:09

Több mint hétszáz tunéziai nő csatlakozott eddig az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez – közölte csütörtökön Badra Gálul, a tuniszi Biztonsági, Hadpolitikai és Stratégiai Kutatóközpont igazgatója.


A kormány adatai szerint jelenleg közel háromezer tunéziai állampolgár harcol a terrorcsoport oldalán – mondta a szakértő a Mosaique fm nevű rádióállomásnak adott interjújában.

Azt mondta, hogy az Iszlám Állam kötelékében harcoló külföldiek többsége Tunéziából származik, ahonnan 2011-ben elindult az Észak-Afrikán és a Közel-Keleten végigsöprő, arab tavaszként ismert forradalmi hullám.

Március 18-án két fegyveres huszonhárom embert – köztük húsz külföldi turistát – megölt és negyven másikat megsebesített a tuniszi Bardo Múzeumban. A merényletet a szélsőséges iszlamista szervezet vállalta magára.

Az észak-afrikai arab országban Zin el-Abidin ben Ali elnök 2011-es megbuktatása óta ez volt a legsúlyosabb terrortámadás.

Az IÁ Irakban és Szíriában jelentős területeket hajtott uralma alá, és a szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi tavaly júniusban bejelentette, hogy iszlám kalifátust hoznak létre az általuk elfoglalt területeken.