Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A természet sokszínűsége

Szöveg: Takács-Tóth Andrea |  2016. május 17. 14:30

Óriási érdeklődés fogadta Kása Ferenc főtörzsőrmester, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonaalkotójának első, önálló kiállítását a Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Házában. A tárlat „A természet képekben” címet kapta, amely Balogh Péter grafikus emlékére Kása Ferenc főtörzsőrmester festményeiből válogat és ad ízelítőt.

1596013556

Kása Ferenc kisgyermekkora óta foglalkozik rajzolással és már egész korán magával ragadta a grafika világa is. Gyermekkorában nagy hatással volt rá Takács István mezőkövesdi festőművész munkássága, akinek templomi freskói festésekor Kása Ferenc gyerekként rengeteget segédkezett. Katonaként eddig szinte minden évben részt vett a honvédség által szervezett művésztelepeken, alkotótáborokban Vaján és Mátraházán egyaránt. A táborok alkalmával sokat tanult az ottani művészektől és tanároktól.

Másfél évvel ezelőtt kezdett el komolyan foglalkozni a festészettel, amelynek az eredménye a kiállításon látható. Kása Ferenc művei a természetről, annak szépségéről és a benne szereplő állatvilágról szólnak. A mostani kiállítást Balogh Péter grafikusművész emlékének ajánlotta, aki az 1980-as években a Nimród vadászújság grafikusa volt. Olyan rálátással és szakmai tudással nyúlt témáihoz, mely példaértékű lehet bármely művészetet gyakorló alkotónak. Nagy részben az ő művei inspirálták Kása Ferencet egy-egy téma megfestésére.

1596013556

A tárlat megnyitóján Danku Attila, Debrecen Megyei Jogú Város Kulturális Bizottságának elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Az elnök beszédében utalt arra: Debrecen városának fontos, hogy lehetőséget adjon a művészeknek a megjelenésre. Továbbá hangsúlyozta, hogy azért jelentős ez a tárlat, mert a természet közelsége, ereje és csodálatossága jelenik meg a képeken.

Takács Attila dandártábornok, a Bocskai-dandár parancsnoka nyitotta meg a kiállítást, aki beszédében kiemelte, hogy Kása Ferenc nemcsak katonaként végzi feladatát legjobb tudása szerint, hanem művészként is kiváló munkát ad ki a kezéből. „Mérföldkő egy alkotó életében, hogy a nagyközönség előtt is bemutatkozhat egy ilyen színvonalas tárlaton" − hangsúlyozta a parancsnok.

A kiállításon közreműködött a Debrecen Helyőrségi Zenekar klarinétkvartettje. A tárlat május 31-ig tekinthető meg a Homokkerti Közösségi Házban.

1596013557

Fotó: Szalka Miklós őrvezető