Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A történelem mindig a bátrakat igazolta”

Szöveg: Révész Béla |  2017. március 10. 11:55

„A forradalom és szabadságharc évfordulójára összeállított programokkal az volt az elsődleges célunk, hogy minden magyar ember méltóképpen és biztonsággal ünnepelhesse meg március 15-ét” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A Magyar Nemzeti Múzeumban március 15-e programjairól tartott sajtóeseményen Vargha Tamás kiemelte: az 1848-1849-es forradalom a magyarok függetlenség iránti vágyának és merészségének példája, s üzenetei a mai Európában is érvényesek. „A történelem mindig a bátrakat igazolta. Tisztelet nekik!" – tette hozzá.
A parlamenti államtitkár részletesen ismertette az ünnepi programsorozatot, amely reggel 9 órakor a Kossuth téren kezdődik, Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással kísért felvonásával. Az eseményen részt vesz Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, valamint Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A zászlófelvonáson az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, a MH Központi Zenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység működik közre.

1596028814

A zászlófelvonást követően ünnepi menet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, amelyhez bárki csatlakozhat. A menet útvonala: Kossuth Lajos tér – Alkotmány utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút – Astoria – Múzeum körút – Magyar Nemzeti Múzeum. A múzeumnál 10 óra 30 perckor kezdődik a megemlékezés. Köszöntőt mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere, majd Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének ünnepi beszédét hallhatják az érdeklődők. A kifejezetten erre az alkalomra összeállított, Both Miklós zeneszerző, előadóművész és ifj. Csoóri Sándor zenész által koreografált népzenei műsorban részt vesz Csík János zenész, Fitos Dezső táncos, a Honvéd Férfikar, a MH vitéz Szurmay Sándor BHD zenekara, Pápai Joci, A Dal 2017 győztes énekese, valamint Rácz József, Jászai-díjas színművész.

Az ünnepséget követően díszmenet indul a budai Várba az MH BHD Budapest Helyőrség Zenekar tagjainak és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárainak vezetésével. A menet a korábbi évekhez képest új, a Nemzeti Múzeum – Astoria – Kossuth Lajos utca – Szabad sajtó út – Március 15. tér – Jane Haining rkp. – Széchenyi István tér – Lánchíd – Clark Ádám tér – Hunyadi János út – Dísz tér útvonalon halad majd.
Vargha Tamás elmondta: az idén is ingyenes, nyílt nap lesz az Országházban reggel 8 és 12.30 között. Az érdeklődők megtekinthetik a Szent Koronát, a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot.

A miniszterhelyettes kiemelte azt a megállapodást, amelyet a Honvédelmi Minisztérium a közelmúltban kötött a fogyatékossággal élők társadalmi szervezeteinek képviselőivel. „A tárca a rendezvények szervezésénél nagy hangsúlyt fektet és fokozottan figyel arra, hogy fogyatékossággal élő társaink minden akadályozó tényező nélkül vehessenek részt a programokon" – mondta Vargha Tamás.

1596028814

Szabó László, a Honvédelmi Minisztérium programigazgatója a budai Várban tartandó, ingyenesen látogatható programokra hívta fel a figyelmet. A rendezvények délelőtt 10 órától egészen este 6-ig tartanak. A Dísz téren térzene, a Hadik-szobornál népzene és táncház, a Magyarság Házában tánctanítás és huszárpróbák, a Szentháromság téren koncertek és gyermekprogramok, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban forradalmi forgatag, az Országos Levéltárban kalandos időutazás, a Hunyadi-szobornál huszártábor, a Táncsics-börtönben pedig különböző vetélkedők várják az érdeklődőket. Szabó László elmondta, hogy a nemzeti ünnep programjainak biztonságáért ezúttal is az operatív törzs felel, amely a rendőrség, a meteorológiai szolgálat, a mentők, a fővárosi közlekedésfelügyelet és a katasztrófavédelem képviselőiből áll. A törzs egy órával a zászlófelvonás előtt kezdi meg, és este 7 órakor fejezi be a tevékenységét. „Indokolt esetben az operatív törzs vezetője módosíthat vagy törölhet programokat" – emelte ki a programigazgató.

1596028814

Dr. Szűcs Annamária, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kommunikációs igazgatója az ünnepnap forgalmi változásait ismertette. Mint mondta, a lezárások miatt a tömegközlekedés is módosul, ezért arra kéri a programokra indulókat, hogy figyeljék a BKK honlapját és közösségi oldalát, ahonnan részletesen tájékozódhatnak a változásokról. A kommunikációs igazgató hozzátette: a BKK idén is indít nosztalgiavillamos- és trolijáratokat.

Lakatos Tibor ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője a rendőri készenlét kapcsán kiemelte: a programok biztonságos lebonyolításáért elsősorban a szervezők felelnek, de a rendőrség – a rendezvényeken részt vevők létszámához igazodva – minden helyszínen ellátja a biztosítási feladatokat. Az ezredes hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az esetleges rendőri intézkedéseknél ne zavarják az ünnepség rendjét.

1596028814

Fotó: Tóth László