Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tragikus 1994-es tűzparancs

Szöveg: Pintér László | Fotó: Németh Viktória |  2020. július 25. 9:34

1994. július 25-én aknavetőcső-robbanás történt a bakonyi lőtéren. A több méteres sugarú körben pusztítást okozó robbanás négy ember életét követelte, rájuk emlékeztek pénteken Várpalotán.

1596082965

A július 24-én, a Kossuth-laktanyában tartott megemlékezésen az MH Bakony Harckiképző Központ személyi állománya, a családok és együttműködő szervezetek képviselői is megjelentek. „A huszonhat évvel ezelőtti esemény örökre beleivódott a katonai szervezet életébe. A jelen katonái sem felejtenek" – mondta Oszlánszki Béla ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka.

A központparancsnok beszédében többször felidézte a tragikus esemény körülményeit és a tűzparancsot követő robbanás részleteit. 1994. július 25-én a 108. Mészáros Lázár Gépesített Lövészdandár tüzéralegysége érkezett kiképzési feladatra a Bakonyba. A vizsgafeladatok végrehajtása közben, kora délután azonban az egyik aknavető csöve úgynevezett rátöltés következtében felrobbant.  

1596082965

A baleset következtében négyen sérültek meg. „Egy kiképzés közben történt, tragikus végkimenetelű baleset mindig értelmetlen. A huszonhat évvel ezelőtt történtek pedig mindig figyelmeztetnek bennünket arra, hogy a katonai szolgálat bizony veszélyes" – mondta Oszlánszki Béla ezredes. A Kossuth-laktanyában elhelyezett emlékműnél a katonai szervezet mellett Várpalota alpolgármestere, Katona Csaba, Kránitz Antal posztumusz őrnagy özvegye, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja és több együttműködő civil szervezet is elhelyezte az emlékezés koszorúit.

Az emlékezők a nap folyamán még két helyszínen, a csörlőházi emlékműnél és vitéz Csörgey Károly emlékművénél is lerótták kegyeletüket az áldozatok előtt.

1596082964