Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tűzszerészek és a hadihajósok munkájával ismerkednek az altisztjelöltek

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2020. június 17. 8:02

Alapvető szakmai ismereteket sajátíthattak el azok, az ország számos alakulatától érkező és a műszaki pályára készülő altisztjelöltek, akik a napokban tettek látogatást Budapesten, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél.

1596080656

Az Acélkocka altisztképzési rendszerben tanuló altisztjelöltek kéthetes összevonásra érkeztek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredhez. A leendő altiszteket Bagi Szilárd alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka köszöntötte, majd ezt követően Csorba Zoltán főtörzsőrmester vezetésével megismerkedhettek a speciális tűzszerész felszerelésekkel.

A több mint harminc katonából álló csoport tagjai egy hetet töltenek a budapesti Irinyi János laktanyában, ahol a tűzszerészek mindennapi feladatait, a mentesítésre vonatkozó biztonsági szabályokat, a tűzszerész tanfolyamok és az osztályos fokozatok jellemzőit tanulmányozzák. Ezen kívül az alakulat tűzszerész tantermében megismerkednek a Magyarország szárazföldi területeiről és vizeiből leggyakrabban előkerülő robbanótestekkel és az improvizált robbanószerkezetek elleni védekezés alapjaival.

1596080656

A tanfolyam második hetében az MH Hadikikötőben az ezred Hadihajós Alosztályának katonái folytatják majd az altisztjelöltek képzését. A hallgatóknak el kell sajátítaniuk a hadihajók működésének alapvető elveit, a hajók fegyverzetére és felszerelésére jellemző ismérveket. Részt vesznek különféle riadógyakorlatokon, roham- és gumicsónakokkal történő evezést gyakorolnak, megismerik a hajózásra vonatkozó szabályokat.

A képzés végén az Acélkocka program résztvevői elméleti és gyakorlati vizsgát tesznek.

1596080657