Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Acélkocka – lövész altiszti képzés terepen

Szöveg: Kiss Róbert törzszászlós | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2020. március 21. 7:21

Az első terepen végrehajtott gyakorlati foglalkozásokkal folytatódott a lövész altiszti szakmai tanfolyam Debrecenben, illetve a MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi gyakorlóterén.

1596077321

A lövész altiszti beosztásra tervezett katonák a lövészraj különböző beosztásaiban gyakorolva készültek fel leendő kötelmeik ellátására. Elsajátították a harcjármű irányításának módját zászló- és kézjelekkel; ezzel együtt természetesen gyakorolva a harcjármű egy meghatározott helyre történő mozgatását. Gyakorlati tapasztalatokat szereztek a harcjármű fordulósugaráról, külső méreteiről, valamint a harcjármű vezetőjével és irányzójával történő közös munkáról. Erre a tudásra később nagy szükségük lesz vasúti szállítások, harcászati foglalkozások, gyakorlatok, missziós feladatok során.

1596077321

A leendő őrmesterek megismerték a harcjárműre, illetve a harcjárműről szállás alapvető szabályait és harcászati követelményeit, valamint begyakorolták a kombinált harcrendben történő mozgást. Mindezeken túl – bár még csak mozzanatonként – gyakorlati ismereteket szereztek a fő erők részeként támadó lövészraj feladatairól.

A tantermi foglalkozások után így végre a „lövész tanteremben", azaz a gyakorlótéren folytathatták a képzésen résztvevők a felkészülést. Az időjárás nem mindig volt kegyes, de az igazi „lövész idő", az erős szél és az áztató eső sem szegte kedvét a leendő altiszteknek, akik a foglalkozásokat lankadatlan érdeklődéssel és hozzáállással folytatták.

GALÉRIA