Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akiknek térkép e táj

Szöveg: Antal Ferenc |  2016. április 22. 20:28

„Geoinformációs támogatás a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást a napokban Tóth László mérnök ezredes a Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem elnevezésű előadás-sorozat részeként Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban.

1596012340

Az ezredes az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) szolgálatfőnökeként beszámolt arról, miként alakult illetve fejlődött az elmúlt évszázadokban a geoinformáció, vált meghatározó tényezővé, valamint – történelmi példákkal alátámasztva – rámutatott arra, hogy mennyire tartották fontosnak környezetük pontos ismeretét a régi korok stratégái.

Ezt követően szó esett a geoinformációs támogatás fogalmáról, feladatrendszeréről, hangsúlyozva, hogyan illeszkedik ez a Magyar Honvédség országvédelmi, kollektív védelmi, missziós, valamint egyéb feladataiba. Ismertette a NATO GEOMETOC (Geospatial and Meteorological and Oceanographic Support) fogalmát, továbbá azt, hogy az MH-ban a geoinformációs támogatás térképészeti és katonaföldrajzi, illetve meteorológiai támogatási feladatok végzéséből áll.

1596012340

Elhangzott: 2007. január 1-jén három jogelőd szervezet összevonásával jött létre az MH Geoinformációs Szolgálat, mint ezredszintű katonai szervezet. A katonaföldrajzi produktumokat az MH GEOSZ, a térképészeti termékek előállítását és szolgáltatásokat alapvetően az MH GEOSZ és a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. végzi, a csapattérképészek, illetve a katonai oktatási intézményekben szolgáló/dolgozó térképészek közreműködésével. A meteorológiai támogatást az MH GEOSZ irányítja és végzi (szoros kapcsolatban az Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ), illetve a NATO Meteorológiai Információs Rendszerével (NAMIS). A csapatszintű végrehajtást az MH Légi Vezetési és Irányítási Központban, valamint a katonai repülőtereken (repülőbázisokon) szolgáló meteorológusok végzik.

1596012341

Ezt követően Tóth ezredes ismertette a térképészeti támogatás feladatrendszerét, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség térképészeti, térinformatikai, geodéziai, katonaföldrajzi igényeinek összegyűjtésétől kezdve a minőségi átvételi eljárásig.
A magyar katonai térképészet több évszázados tevékenysége során történelmi jelentőségű teljesítményt hajtott végre a bécsi császári központú katonai térképészet idején is, de különösképpen az 1918 utáni önálló időszakban. E csaknem két évszázados általános és szakmai kultúrára visszatekintő, rendkívüli jelentőségű szakterület mindvégig a legmagasabb minőséget alkotta. Ezért a tevékenységéért 2011. december 17-én megkapta a Magyar Örökség díjat.

Végezetül Tóth László ismertette a Magyar Honvédség meteorológiai tevékenységével összefüggő kutatás és műszaki fejlesztés főbb állomásait.

Fotó: Rácz Tünde