Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akinek a hófal sem jelentett akadályt

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. március 24. 12:06

Szinte percek alatt bejárta az internetet az a fotó, amelyen egy hóban elakadt mentőautót ment ki a Magyar Honvédség PTSZ-M típusú lánctalpas kétéltű járműve. A mentést irányító Frankovics Péter főtörzsőrmester, az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred rajparancsnoka is azok között volt, akiknek helytállását és kitartó munkáját Bátorságért Érdemjellel honorálta Pintér Sándor belügyminiszter.

Frankovics Péter a honvédelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: nem érte őket felkészületlenül a hóhelyzet, hiszen felállítottak egy készenléti csoportot, melynek ő is tagja volt.

A főtörzsőrmesternek már az előző este is sok problémát okozott a szokatlanul zord időjárás, március 15-én reggel pedig 8 óra körül érkezett az utasítás: a 81-es számú főúton elakadt egy mentőautó, amit a PTSZ segítségével kell kimenteniük. Hiszen ez a jármű a leginkább alkalmas erre a feladatra, mivel rakodóterének mérete még harcjárművek szállítását is lehetővé teszi. Ráadásul a több mint tizenhét tonnás fémmonstrum kiváló terepképességekkel rendelkezik.

1595951407

 

„Már a városban is sejtettem, hogy nem lesz egyszerű a feladat, majd a főútra kiérve ráébredtünk arra, hogy ennek a fele sem tréfa" − meséli a főtörzsőrmester. Hozzáteszi: a küldetés sikeréhez nagyban hozzájárult kiváló gépjárművezetője, Molnár Tibor szakaszvezető, aki valódi profiként kezelte a szovjet gyártmányú közepes lánctalpas úszó gépkocsit.

Szakértelmére szükség is volt, hiszen az úton csak rövid szakaszokon lehetett haladni az elakadt személyautók miatt; volt, hogy le kellett térni és a szántáson folytatni az utat. „Sok volt az információ, ami nehezítette a feladat megoldását, de végül sikerült bevinnünk a bajba jutott mentőautót Székesfehérvárra" − mondta Frankovics Péter, hozzátéve, hogy nagyon örül a kitüntetésnek, bár úgy érzi, hogy a kitüntetést minden részt vevő katona megérdemelné − leginkább a PTSZ-t irányító szakaszvezető, akinek nagy szerep jutott a küldetés során.

„A vörösiszap-katasztrófa óta nem volt ilyen súlyos helyzet, melyben a honvédség ilyen tevékenyen részt vett volna" − mondta el kérdésünkre a főtörzsőrmester, aki a 2010-es katasztrófa során is részt vett a mentési munkálatokban.

1595951408


Fotó: Jóri András (BM-OKF) és archív