Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államtitkári látogatás a határon

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: Tordai Kamilla és a szerző felvételei |  2019. december 12. 17:05

A déli határon szolgálatot teljesítő katonák feladatairól, elhelyezési körülményeiről, a Magyar Honvédség szerepvállalásáról tájékozódott a helyszínen dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára és dr. Korom Renáta, a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának kíséretében december 11-én.

1596073457

A hercegszántói határvédelmi bázison Somogyi János dandártábornok, az MHP Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese és Kiss Róbert ezredes, a Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (MH AIAK) parancsnoka fogadta az elöljárót és a honvédelmi minisztérium felsővezetőit.

A vendégek Somogyi dandártábornok jelentésében a Magyar Honvédség határvédelmi szerepvállalásának jövőbeni feladatrendszeréről kaptak tájékoztatást. A hazánkra nehezedő migrációs nyomás a várakozások szerint ismét növekedni fog, amelyre a Honvédségnek időben fel kell készülnie megfelelő szolgálati rend kialakításával. Ennek kapcsán jelentett a hadműveleti csoportfőnök-helyettes a jövőbeni vezetés-irányítási rendről, a határvédelembe bevont manőver erők elhelyezkedéséről, létszámáról, valamint az ehhez kapcsolódó logisztikai feladatokról.

1596073457

A tájékoztatót követően dr. Vidoven Árpád és dr. Korom Renáta a bázison megtekintette a katonák elhelyezési körleteit és szabadidejük eltöltéséhez rendelkezésre álló lehetőségeket, majd a delegáció Kiss Róbert ezredes vezetésével a határszakaszon találkozott a szolgálatukat ellátó, járőröző katonákkal. A hercegszántói határvédelmi bázis mellett a látogatáson a vendégek megtekintették a Bács-Kiskun megyében települt MH AIAK erők logisztikai támogatásáért felelős, mélykúti Tábori Ellátó Csoportot is.

1596073457

A vezetők november 30-án már jártak Hódmezővásárhelyen, ahol Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka tájékoztatásában megismerkedhettek az MH AIAK jelenlegi feladatrendszerével. A feladatokra vonatkozó jelentést követően a vendégek megtekintették a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként a dandár hódmezővásárhelyi laktanyájában felújított épületeket, valamint az újonnan épült sportcsarnokot és raktárbázist is.

1596073458