Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állománygyűlés és díjkiosztó

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2016. június 5. 20:38

Öt tagozatban osztottak ki díjakat az Intézményi Tudományos Diákköri Konferencián (ITDK) legsikeresebben teljesítő hallgatók számára június 2-án, csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) állománygyűlésén. A rendezvényen megemlékeztek a magyar hősök napjáról és a nemzeti összetartozás napjáról is.

http://uni-nke.hu/hirek/2016/06/02/allomanygyules-es-dijkioszto-a-hhk-n
A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére.

1596014718

„Mi, magyarok általában szkeptikusan tekintünk nemzetünk történelmére, hajlamosak vagyunk csak a rosszra emlékezni" – mondta beszédében Töll László ezredes. A történész szakember tapasztalata szerint az európai országok többségében sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a hazájukért elesett katonák emlékének megfelelő ápolására, megőrzésére. Elhangzott, hogy az első világháborúban mintegy 380 ezer katonánk esett el, és arányaiban a magyar egységekben volt a legnagyobb a veszteség. „Ebben a háborúban kiirtották a magyar férfilakosság színe-javát"- hangsúlyozta az ezredes, aki szerint a Nagy Háború hadszínterei sokkal pusztítóbbak voltak, mint a második világháborúban.

A nemzeti összetartozás napja kapcsán megjegyezte, hogy a trianoni békediktátum a magyar nemzet ellen elkövetett legnagyobb igazságtalanság. Az ezredes szerint azért is fontos emlékeznünk ezekre az eseményekre, mert annak megtartó ereje van a mai kor embere számára.

Az ünnepi állománygyűlésen egy kutatási projekt eredményeit is megismerhették a jelenlévők. Lakatos Péter docens számolt be a Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló nemzetközi programról, amely a globális ellátásilánc-szabványok és -megoldások honvédelmi alkalmazásait kutatta a visegrádi országokban. A cseh, a lengyel és a szlovák partnerintézmények bevonásával megvalósuló projekt keretében nemzetközi konferenciát tartottak nemrégiben, és megjelent egy tudományos kötet is, amelyet az NKE hallgatói is elérhetnek, elektronikus formában.

1596014718

A rendezvényen sor került a kari ITDK-n jól teljesítő hallgatók díjazására. Öt kategóriában, összesen 13-an vehettek át elismerést, valamint 15-en részesültek különdíjban. A tagozatonként helyezettek mintegy 90 százaléka részt vehet majd az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) is.

Pohárköszöntőjében dr. Boldizsár Gábor ezredes, a HHK dékánja hangsúlyozta: a díjazottak előtt álló út elsősorban a tudomány útja, de a befektetett munka a napi életben, a szolgálatteljesítés során is hasznosulni fog.

1596014718

Fotó: uni-nke.hu