Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állománygyűlést tartott a Centenáriumi Gyalogdandár

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Babák Balázs |  2020. január 29. 9:41

Január 26-án állománygyűlést tartottak a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár hagyományőrzői a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Dísztermében.

1596075493

A „dandár," amint az a hagyományőrzők között már ismert, ez esetben valójában egy ernyőszervezetet takar, amely eredeti a célja, az első világháborús hagyományőrzéssel foglalkozó csapatok összefogása mellett, immár nyitott az 1945-ig terjedő időszak magyar haderejének megjelenítése felé is.

Az egybegyűlteken a Honvédelmi Minisztérium részéről dr. Tóth Gergely őrnagy, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály (HM KTKF), Társadalmi Kapcsolatok Osztály főtisztje üdvözölte. Kiemelte, hogy mivel a HM KTKF végzi a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Honvédségnél a katonai hagyományőrzés és a katonai hagyományok ápolásának (csapathagyományok) stratégiai szintű irányítását és felügyeletét, és ebben a vezérfonal a 2019. évben kiadott HM és MH Hagyományőrzési Stratégia, így örömteli egy olyan szervezethez ellátogatni, amely nem csak igyekszik, de meg is tud felelni a stratégiában foglaltaknak. A stratégia kulcsfogalma a minőség, ez az alapja mindennek, akár a honvédelmi szervezetek protokolljában való részvételről, akár más rendezvényekről van szó. A Dandárban egy olyan szakmai műhely jött létre, amely képes nem csak a meglévő minőség magas szinten tartására, de folyamatosan megvan benne a fejlődés igénye is, és képes katalizátorként hatni a magyar katonai hagyományőrzés teljes spektrumában.

1596075494

Az elmúlt évről szólva Babák László nyugállományú ezredes, parancsnok kiemelte: sok esetben bel- és külföldi állami protokollrendezvények hagyományőrző díszelgő kiszolgálását is sikeresen végrehajtották a hagyományőrzők. Ezek közül is kiemelkedtek több esetben hazánk nagykövetségeink rendezvényei, valamint a határainkon túli hadisírok ápolásához kapcsolódó feladatok.  E mellett fokozottan nyit a dandár – válaszolva a múzeumok egyre erősebb ilyen igényére – az elmúlt korok békeidőszakának civil-katonai kapcsolatainak megjelenítése felé, a haderő korabeli társadalmi szerepének bemutatására. Ez a „frontos" megjelenéseknél kifinomultabb, aprólékosabb munkát igényel, mind a felszerelés, mind a viselkedés terén.

A múlt áttekintését követően a dandár részeit alkotó „ezredek" (tagegyesületek) vezetői egyenként jelentést tettek felszereltségükről és képességeikről, ismét több esetben komoly fejlődésről számolva be – sok esetben új bemutatandó korszakot is felmutatva. Bemutatkoztak a dandárhoz csatlakozni kívánó szervezetek. Ezt követően a dandáron belüli kiképzés megerősítéséről, valamint a tüzér fegyvernem kialakításának állásáról hallhattak a résztvevők beszámolót.

A 2020-es év tervezett eseményeiről szólva, látható, hogy kialakult az évenként visszatérő, elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchia hadtörténetéhez kapcsolódó rendezvényeknek egy csoportja, amelyet a dandár szervez. E mellett még az idei évben is lesznek a Nagy Háborút követő eseményekhez, elsősorban Trianonhoz kapcsolódó, évfordulós rendezvények, valamint a második világégés 75. évfordulója kapcsán is van már tennivalója a tagoknak. Ezen feladatok színvonalas végrehajtását ismét jelentősen segíteni fogja a Honvédelmi Minisztériumtól kapott céltámogatás, amely lehetővé teszi a stabil tervezést.

1596075495