Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai elismerésben részesült egy magyar katona

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2017. április 24. 13:07

Az Army Commendation Medal-t kapta meg a napokban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese.

1596030938
Dr. Lippai Péter ezredes személyesen Frederic Benjamin Hodges altábornagytól, az Amerikai Egyesült Államok Európában Állomásozó Szárazföldi Erőinek parancsnokától (Headquarters, United States Army Europe – USAREUR, Commanding General) vehette át az elismerést.

Az Army Commendation Medal-t az amerikai szárazföldi erőknél kiemelkedő szolgálatot teljesítő katonák, vagy egy másik nemzet olyan főtisztjei kaphatják meg, akik kiemelkedő szinten működtek együtt az amerikai hadsereggel.

A kitüntetés kezdeményezője az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár egykori parancsnoka, Michael Foster ezredes volt. A 173-as dandár katonáival Lippai ezredes három évvel ezelőtt találkozott először, amikor még az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnokaként szolgált és sok év szünet után sikerült felújítani az együttműködést a két alakulat között.

Az amerikai katonákkal több közös feladatban is részt vett az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, köztük a „Warlord Rock 2015"  gyakorlaton, amelyen a Magyar Honvédségtől, a zászlóalj mellett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljának katonái, valamint az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt állománya vett részt. A feladatokban több helyszín is érintett volt: az olaszországi avianói légibázis, az MH Pápa Bázisrepülőtér és a várpalotai gyakorlótér. A közös gyakorlat célja az volt, hogy a harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők szövetséges együttműködésben készüljenek fel a légideszant-műveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira.

1596030938

A közös kiképzésekből a magyar katonák sokat tudtak profitálni, mert olyan méretű légideszant-műveletekben vehettek részt, amelyek a hazai körülmények között nem valósíthatóak meg saját erőből. A légi szállítású dandár alárendeltjeként nemcsak az ejtőernyőzés területén gyűltek a tapasztalatok, hanem a légideszant-műveletek nappali és éjszakai megszervezését és végrehajtását is gyakorolták a katonák és parancsnokaik.

1596030939

„Ha egy parancsnok kap egy elismerést, az tulajdonképpen az általa vezetett köteléknek, az alakulatnak szól, nem feltétlenül magának a személynek. Egy parancsnok nem lehet eredményes, ha a beosztottjai nem támogatják, vagy ha nem készültek fel a feladataikra. A katonák pedig csak akkor tudnak eredményesek lenni, ha jól irányítják őket. " – hangsúlyozza az elismeréssel kapcsolatban Lippai ezredes.

A Bocskai-dandár parancsnokhelyetteseként Lippai Péter ezredes tavaly is találkozott a 173. Légimozgékonyságú Dandár katonáival, amikor az általa döntnökölt 39. Lövészzászlóalj az amerikai dandár alárendeltségében törzsvezetési gyakorlaton vett részt a németországi Hohenfelsben.

1596030939

Fotó: a szerző felvételei és archív