Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai látogatás

Szöveg: Zsigmond Réka |  2016. április 15. 21:48

Az Európába települt amerikai szárazföldi haderő civil affairs csoportja tett látogatást a napokban az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központnál (MH CKELMK).

1596012008

A féléves váltásban dolgozó, Székesfehérvárra települt, civil-katonai kapcsolatokért felelős csoport egyik feladata a Magyarországon megrendezett nemzetközi gyakorlatokon résztvevő amerikai csapatok sikeres feladat végrehajtásának előkészítése, szakmai támogatása. Ez a CIMIC támogatás magában foglalja a civil-katonai kapcsolatok valós biztosítását – például az éppen aktuális gyakorlatnak helyszínt adó település, város vezetőivel és szervezeteivel történő egyeztetést. Ebben az MH CKELMK szakemberei is rendszeresen részt vesznek hazai gyakorlatok alkalmával.

1596012009

A mostani bemutatkozó látogatás fő célja a magyar CIMIC szakmai csoportokkal történő tapasztalatcsere volt és azoknak a lehetőségeknek a feltérképezése, hogy miként lehetne a jelenlegi kapcsolatot a jövőben még szorosabbra fűzni. A két szervezet szakemberei eddig is hajtottak már végre közösen feladatot műveleti területen, de a jövőben szeretnék ezt az együttműködési kört kiszélesíteni, például az egymás kiképzésein való részvétellel. Erre kitűnő alkalom nyílik a Hollandiában települt NATO CIMIC Kiválósági Központ (Civil-Military Cooperation Centre of Excellence) által támogatott, az MH CKELMK szervezésében április 18-22. között Magyarországon megrendezendő nemzetközi NATO CIMIC összekötői tanfolyamon.

1596012009

Az alakulathoz érkező amerikai delegációt Szilágyi Csaba ezredes, a központ parancsnoka fogadta és köszöntötte. A munkaértekezlet az MH CKELMK bemutatásával kezdődött, ahol a CIMIC és PSYOPS szakmai feladatok mellett, a központ határ mentén tevékenykedő összekötő csoportjainak a migrációs válság kezeléséből adódó feladatait Nyíri Sándor őrnagy és Szabó Csaba százados ismertette.

1596012009

Fotó: a szerző felvételei