Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Anglia döntött a flotta felújításáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 25. 18:53

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Noha az elmúlt napok, hetek egyik legrettegettebb híre volt az orosz próbamozgósítás bejelentése, a német lapok egyre csak azt híresztelik, hogy az orosz tisztikar nemhogy megszállásra nem készül, de még saját egységeiket is képtelenek kordában tartani.  Ahogy a Népszava fogalmaz, a tisztek lekicsinylik az orosz hadsereg hadikészülődését.

Mindemellett egyre többször terjengnek pletykák arról, hogy Oroszország meg akarja szállni Finnországot.
Angliában megszületik a teljes kormányzati döntés a flotta felújításáról és kiszélesítéséről.

Eközben a Pesti Hírlap 1914. március 25-i számának címoldalán vitriolos nyelvezetű cikk fogadja az olvasókat a különböző nemzetközi szövődések, szövetségek alakulásáról, megemlítve Románia csatlakozását a Monarchiához. „Európa kiterített térképe az a nagy nemzetközi színpad, amelyen sakkot játszanak királyok és diplomáciai »futárok«. Néha egyes miniszterek töltik be a „lovak" szerepét és a nemzetek alkotmánya a »bástya«, melyet leghamarább leütnek. Nos, ezt a nagy sakktáblát, Európa térképét nemrég újra rajzolták a mi megkérdezésünk nélkül és az orosz cár segítségével a balkán-félszigeti kis népek."


(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595969156

1914 márciusi lapszámok
Címkéklapszemle