Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Apja fia

Szöveg: MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság |  2019. május 11. 13:19

Balogh László őrnagy és Balogh Mátyás önkéntes műveleti tartalékos őrmester: apa és fia, akiket a családi köteléken kívül a haza szolgálata, a sport szeretete és az aktív sporttevékenység is összeköt. Mindketten íjászok, és mindketten nívós eredményekkel büszkélkedhetnek. Mindketten az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságon teljesítenek szolgálatot.

1599202444
Az édesapa, Balogh László nyolc éve kezdett íjászkodni, jelenleg a Honvéd Kossuth Lövészklub igazolt sportolója. A 3D elnevezésű, háromdimenziós íjász szakág képviselője, ami a legnehezebbnek tartott terepíjászati mód. A versenyeken vadon élő állatokat megformázó térbeli célokra lőnek, mégpedig úgy, hogy előre soha nem tudják a lőtávolságot. Többszörös országos bajnoki cím tulajdonosa, legjobb eredményének a Vadászíjász Európa-bajnoki 2. helyezést tartja. 2018-ban a 3D szakág világbajnokságán 4. helyezést ért el csapatban és egyénileg is. A 2019. éve is jól indult, hiszen a 3D teremíjász bajnokságon 1. helyezést, az évad-, és szezonnyitó 3D íjászbajnokságon 2. helyezést, a WA teremíjász bajnokságon 3. helyezést szerzett. Jelen időszakban az év legfontosabb megmérettetésére, a szlovákiai Várnában megrendezésre kerülő 3D Íjász Európa Bajnokságra készül, ott szeretne minél jobb eredményt elérni. Balogh László olyan ember, aki nem a saját sikereire a legbüszkébb. Apaként és sportolóként – de katonaként is – fia sikerei jelentik számára az igazi büszkeséget.

A fiú, Balogh Mátyás 19 éves. Egészen fiatalon, 8 évesen kezdett íjászkodni, mára már olimpiai válogatott sportoló, a Nemzeti Íjászválogatott tagja. Gyerekként ragadta magával az íjászat szeretete a Savaria Történelmi Fesztiválon, egy ott látott lovasíjász-bemutató alkalmával. Először történelmi íj, majd vadászreflex kategóriában, később pedig olimpiai íj kategóriában mérettette meg magát. 2012-ben lett tagja a „Dream Teamnek", amikor eredményei alapján beválasztották a Magyar Íjász Szövetség 2020-as olimpiai íjászutánpótlás csapatába. Eredményei magukért beszélnek, hiszen 2015 és 2018 között számos hazai és nemzetközi bajnokságon és világversenyen ért el dobogós helyezéseket WA teremíjász, terepíjász és IFAA 3D íjász szakágban. Terepíjászatban két országos csúcs, teremíjászatban három világcsúcs büszke tulajdonosa.

1599202445
2019 igencsak mozgalmasnak és versenydúsnak ígérkezik számára. A fiatal őrmester áprilisban megkezdte felkészülését a nagy megmérettetésekre, amelyek között olyan versenyek szerepelnek, mint a CEC Közép Európa Kupa fordulói, a spanyolországi YWC Junior Világbajnokság, valamint a Kínában megrendezett CISM Katonai Világjátékok.

Az év eddig eltelt rövid időszakából már a dicsőségfalára került a WA Teremíjász Budapest Bajnokság 3., a WA Teremíjász Országos Bajnokság 1., valamint a viszontagságos időjárási körülmények között megrendezett WA pályaíjász verseny 70 méteres olimpiai távon elért 1. helyezéséért járó díja. Május 4-én pedig aranyérmet szerzett a CEC Közép Európa Kupa fordulóján, Szerbiában.

Balogh Mátyás tartalékos őrmester a katonai pályát hivatásnak tekinti, ezért a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretne továbbtanulni. Egyik nagy álma, hogy bekerüljön a Magyar Honvédség Sportszázadába, hogy hivatásos katonasportolóként a két életút egy egészet alkosson. A másik nagy álom pedig mi más is lehetne, mint az, hogy Magyarországot képviselhesse az olimpián.

1599202445
Fotó: Balogh Mátyás magánarchívuma