Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Apróságok ismerkedtek a honvédelem ,,rejtelmeivel”

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2020. augusztus 7. 7:22

Minden várakozást felülmúlt az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred által szervezett nyári gyermektábor iránti érdeklődés Székesfehérváron. Jelenleg az első turnus tart.

1596777847

Összesen 34 „apróság" – a székesfehérvári helyőrségben dolgozó hivatásos, szerződéses katonák és honvédelmi alkalmazottak 7-14 éves gyermekei – ismerkedhet behatóan a katonaélettel, az egyenruhások felszereléseivel, valamint a harcászati ismeretekkel,

A katonák a Bregyó közi honvédségi objektumban augusztusban több turnusban felügyelnek kollégáik gyermekeire. A kicsiket beavatják a honvédelmi haditechnikai eszközök rejtelmeibe, a közelharc tudnivalóiba, és színes, a katonaélethez kötődő programokkal, múzeumlátogatásokkal „fűszerezik" mindezt.

,,Idén különösen lényeges volt, hogy a katonacsaládok gyermekeinek hasznos időtöltést biztosítsunk. A koronavírus-járvány miatti távoktatás miatt sokuknak elfogyott a szabadsága, épp ezért a tervezett gyereklétszám mindhárom turnusban pár nap alatt be is telt. A gyermekek számára igyekeztünk minél színesebb programot összeállítani. Szerencsések vagyunk, hiszen ebben az objektumban valamennyi feltétel adott a gyermekek kikapcsolódására" – mondta Bánhalminé Simon Katalin hadnagy, a táborok vezetője.

1596777847

A táborvezető kiemelte: valamennyi turnusban – apró változtatásokkal – hasonló a program. A pingvin, oroszlán és villámcápa névre hallgató gyerekcsapatok a bemutatókon túl a Helyőrségi Művelődési Otthon emlékgyűjteményét is meglátogattjk, de balesetvédelmi oktatáson, állatkórház-látogatáson, kutyasétáltatáson is részt vehetnek. Természetesen a sokrétű program része a fagyizás is, csakúgy, mint a bőrkarkötő-készítés.

Az emlékmúzeum különösen felkeltette a kicsik érdeklődését: itt egyebek mellett a régi és jelenkor hagyományőrző ruháit is felpróbálhatták, sőt, különböző korok katonáinak szerepébe is ,,belebújhattak". A kisebbek is találtak maguknak való elfoglaltságot: lovagokat színeztek, textilből huszárokat készítettek. A táborozókat a Sobri Jóska Kalandpark, a közelharci bemutató és a rönkvár is lázba hozta. A gyerekekre Agárdon sárkányhajózás és akváriumház, míg Sóstón ökotúra vár, de számháború, foci is színesíti tevékenységüket.

,,Legjobban a híradó felszerelések tetszettek és a katonamúzeum, de a telefonos kommunikáció is" – sorolta élményeit egyik ifjú részvevő, a 12 éves Vértes Olivér.

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonái – az alakulat alaprendeltetéséből adódóan – híradó-technikai bemutatót is szerveztek a gyerekeknek, ahol hatástalanított honvédségi eszközökkel ismerkedhettek.

,,Nekem eddig minden program tetszett a táborban!" – újságolta már a nyolcéves Dörnyei Enikő. ,,Az egészségügyi gyakorlatnál eljött hozzánk egy főtörzsőrmester és mindenféle orvosos dolgokat mutatott be" – mesélte. A híradástechnikai eszközök közül – ahogy fogalmazott -, a ,,nagy adóvevő" – vagyis az MT300-as rádió – keltette fel figyelmét, amely 7-10 kilométeres hatótávolságban is használható.

GALÉRIA