Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arany közép utazás

Szöveg: Szabó Viktor |  2015. január 26. 11:43

A budapesti Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központ közkedvelt Stefánia Szalon rendezvényén január 22-én, csütörtökön este egy ifjú ikerpár: Báró Mónika és Báró Júlia meséltek a közönségnek a köztük lévő tökéletes egységről, harmóniáról, valamint nemrégiben megjelent könyvükről.

1595986575

Az Erdélyben felnevelkedett testvérpár igen különleges látásmóddal rendelkezik, melynek kialakulását részben iker mivoltukra vezetik vissza. Hétköznapjaikban nagy figyelmet szentelnek környezetükben az apró részleteknek, melyet a közelmúltban megjelent könyvükben a képek is szemléltetnek.

A kiadvány címe – „Arany közép utazás" – önmagáért beszél, tartalmával pedig segíteni szeretnének az embereknek, hogy megtalálják azt az utat az életükben, melyen haladva kibontakozhatnak és önmaguk lehetnek. A kötetben szereplő gondolatok, versek, fotók gondos válogatás alapján rendeződtek el az évszakok szerint, tavasztól télig. Minden évszak az ember életének különböző szakaszát tükrözi, így a tavasz a születés, a nyár a kiteljesedés, az ősz a megértés, a tél pedig a bölcsesség és az elengedés jelképe.

1595986575

A közös kötet bemutatásán túl a csütörtök esti beszélgetés főszereplője az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságán dolgozó Mónika volt, akinek ékszerkészítői munkásságával is megismerkedhettek a jelenlévők. Saját tervezésű és készítésű ékszerei gondos kutatómunka eredményeképp jönnek létre, mivel legtöbbjük egy-egy, a környezetében megfigyelt népi motívum alapján születik meg. Alkotás közben az éppen az adott ékszer alapjául felhasznált motívumok eredetét és jelentését is kutatja.

A Stefánia Szalon következő rendezvényén, február 24-én a testvérpár másik tagját, Báró Júliát és munkásságát ismerhetik meg jobban az érdeklődők.

1595986576

Fotó: Singer Éva hadnagy

Címkékkultúra