Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadott képességek, erősebb közösségek

Szöveg: Honvédelmi Sportszövetség |  2020. május 28. 9:23

A Honvédelmi Sportszövetség szervezésében megtartották a Honvéd Kadét Program II-es és III-as szintjének instruktori szakmai napját és eredményhirdetését Zsámbékon, a Drivingcamp rendezvényközpontjában.

1596080062

„Örömmel ismertük el az instruktorok munkáját, miután nevelőként, mentorként egy nagyon fontos, missziós feladatot teljesítenek" – mondta köszöntőjében a közel hatvan iskolát érintő programról dr. Simicskó István. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelte: nemzeti közösségünk alapvető érdeke, hogy megszólítsuk, bevonjuk a haza ügyeibe a fiatalokat és a jövő kihívásaira készülve új képességeket és szilárd értékrendet adjunk számukra. A hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos az ünnepélyes keretek között megtartott instruktori napon azt is említette: a Honvéd Kadét Program által egy olyan munka indult el, mely része a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak. Egy államnak alapvető érdeke, hogy biztonságáról minél hatékonyabban gondoskodjon. A fiatalok felé történő nyitás is közös érdek, mondta Simicskó István, majd hozzátette: cél, hogy olyan plusz képességet, felkészültséget szerezzenek honfitársaink, ami a jövőben – akár a gyorsabb és leplezett hatások ellen is – erősebb védelmi képességet jelent.

Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály vezetője az instruktoroknak szóló köszöntőjében arról szólt: a honvédelmi előképzés elődleges és legfontosabb célja, hogy jó állampolgárokat neveljenek, akik akár a normálistól eltérő helyzetekben is készek és képesek hatékonyan cselekedni. Ennek érdekében a fiatalok fizikai, technikai és mentális képzést kapnak, hiszen a szándék és képesség egyaránt szükséges az eredményes cselekvéshez.

A Honvédelmi Sportszövetség a 2019/2020-as tanévben kialakult vírushelyzet okozta nehézségek ellenére is hozzávetőlegesen hetven millió forintot fordított a Honvéd Kadét Programra. Tervek szerint a következő tanévben, a sportszövetség további 130 millió forinttal segít, mely által az intézmények részére pénzügyi támogatásokat, a kadétok részére versenyrendszert és ahhoz kapcsolódó online nyilvántartó rendszert, eszközöket, instruktori béreket, szakirányú képzéseket (repülős, ejtőernyős képzéseket) biztosít. A program hatékonyságának, sikerének alapját a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség kiváló együttműködése biztosítja.

1596080062

Az eseményen – amelyen jelen volt dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke is – értékes csomaggal jutalmazták az instruktorokat, valamint a 750 ezer forintos összdíjazású Honvéd Kadét Kupa legjobbjait. A díjátadót követően a szakmai nap keretében Almási László alezredes, HM Honvédelmi Nevelési és ifjúságstratégiai Osztályvezető, valamint Kálmán Péter, HS sportszakmai divízióvezető irányításával a tapasztalatokról, a jelenleg zajló feladatokról és a jövő évi előkészületekről folyt szakmai egyeztetés.

3. Honvéd Kadét Kupa sorozat (2019/2020-as tanév)

Kadét leányok

  1. helyezett: Bujbáczi Dorina (Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola), Instruktor: Balogh Zsolt
  2. helyezett: Polyák Luca (Weiss Manfréd Szakgimnázium), Instruktor: Gaszler István
  3. helyezett: Grünfeld Zsófia (Eötvös Loránd Szakgimnázium és Szakközépiskola), Instruktor: Fülöp József

Kadét fiúk

  1. helyezett: Reindl Lukas (Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégium, Szekszárd), Instruktor: Sinkó Károly
  2. helyezett: Keő Balázs (Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégium, Szekszárd), Instruktor: Sinkó Károly
  3. helyezett: Szécsi Tamás (Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola), Instruktor: Balogh Zsolt

Intézmények

  1. helyezett: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, Debrecen, Instruktor: Szilágyiné Széles Ildikó
  2. helyezett: Ady Endre Szakközép Iskola, Szekszárd, Instruktor: Sinkó Károly
  3. helyezett: Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, Budapest, Instruktor: Balogh Zsolt