Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Augusztus 20-ára készülnek

Szöveg: Bencsik Mónika hadnagy |  2019. augusztus 19. 7:11

2019-ben második alkalommal nyílik lehetősége szerződéses és önkéntes tartalékos tiszteknek is arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem frissen végzett hadnagyaival együtt tegyenek katonai esküt. Az elmúlt hetekben javában folyt a gyakorlás.

1599207188

Földes József István önkéntes tartalékos hadnagy 2018 novemberében írta alá szerződését az MH 2. TVE kötelékében a Bács-Kiskun megyei zászlóaljnál. A gépészmérnök végzettségű fiatalember most éppen egyetemista, ezúttal a tanári pályát választotta. Földes hadnagy az önkéntes tartalékos szolgálatot – a többi közt – a katonás rend és fegyelem miatt választotta, amelyet a 10 modulos alapkiképzés alatt bőven volt ideje elsajátítani.

1599207188

* * *

Jékli Sándor önkéntes tartalékos főhadnagyot akár 40 évvel ezelőtt is felavathatták volna, ám akkor végül nem fejezte be a katonai főiskolát, elhagyta a pályát, szociológusként végzett, ma egy alapítványnál dolgozik. Tavaly döntött úgy, visszatér az egyenruhás szolgálathoz és az egri zászlóaljnál írta alá önkéntes területvédelmi tartalékos szerződését. Jékli főhadnagy jó példája annak, hogy a hazaszeretet nem életkor függvénye.

1599207188

* * *

Dosztály Csaba önkéntes tartalékos hadnagy ragaszkodott hozzá, hogy fotója a Nemzeti Közszolgálati Egyetem logója előtt készüljön el, hiszen 30 éve ő maga is hallgatója volt az egyetem jogelőd intézményének. Az egykori tartalékos tiszt ma jegyzőként dolgozik. Mint elmondta, a közigazgatásban népszerű az önkéntes területvédelmi szolgálat, sok kollégája húzott bakancsot és egyenruhát. Dosztály hadnagy már a kezdetekkor, 2017-ben csatlakozott a rendszerhez, az ő példájára pedig Fejér megyei falujából közel 10 fő írta már alá szerződését a Magyar Honvédséggel.

1599207188

* * *

Molnár Marcell önkéntes tartalékos hadnagy alapvetően mezőgazdasággal, növénytermesztéssel foglalkozik, ám 2017-ben, a rendszer kialakításakor azonnal csatlakozott az önkéntes területvédelmi tartalékosokhoz. A jászberényi fiatal hazaszeretete miatt írta alá szerződését, a rendszerben képességeit szeretné fejleszteni. Molnár hadnagy szerint az ÖTT szolgálat egyik legfőbb eleme a példamutatás a leendő generációk számára, valamint kiemelte a társaság, a csapat erejének fontosságát is.

1599207188

* * *

Szőry Erik önkéntes tartalékos hadnagy történelem szakos tanár, aki a katedra után az alakulótéren is kipróbálná magát. 2018 augusztusában csatlakozott a rendszerhez, a Magyar Honvédségben képzeli el jövőjét. A Bács-Kiskun megyei zászlóaljnál szolgáló hadnagy már bevonuláskor is életpályát, hivatást látott maga előtt, ezért kifejezetten érdeklődik a szerződéses szolgálat iránt.

1599207189

* * *

Nagy Dávid önkéntes tartalékos hadnagy végzett geográfus, szereti a kihívásokat, ezért 2018 szeptemberében csatlakozott az önkéntes tartalékosok népes csapatához. Az egri tartalékost mindig is érdekelte a honvédség, különösen a haditechnika, szerinte remek lehetőség, hogy az ÖTT szolgálatot civil pályája mellett is vállalhatja.

1599207189

* * *

Bodnár Csaba önkéntes tartalékos hadnagyra katonai szlenggel azt mondhatnánk, a legkopaszabb a csapatban, hiszen a tisztavatásra való felkészülés első napján öltötte magára először az egyenruhát. Szeretett volna valami hasznosat tenni a hazájáért, ezért 2019 márciusában csatlakozott a tartalékos rendszerhez. Bodnár hadnagy civilben újságíró, és úgy érzi: a Magyar Honvédség jó lehetőség arra, hogy kilépjen a komfortzónájából.

1599207189

A szerző felvételei