Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Autista gyerekek látogattak a „könnyű vegyeshez”

Szöveg: Csillag Anita szakaszvezető |  2015. május 17. 17:35

Második alkalommal látogattak el autista gyerekek és kísérőik az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóaljhoz. A nem mindennapi program Szentgyörgyi Jánosnak, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet sajtószóvivőjének és dr. Lippai Péter ezredesnek, a szolnoki alakulat parancsnokának köszönhető.

1595994012

A honvédség és az autista közösség kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza: a zászlóaljparancsnok Debrecenben szolgált, amikor felvette a kapcsolatot az ottani Kenézy Kórházzal. Később együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek egyik pontja szerint az alakulat alkalmanként vendégül látja az enyhén súlyos autista fiatalokat, valamint támogatja őket a „Forrest-futáson", amelyet az autizmus világnapján rendeznek, és ahol együtt kocognak prominens személyek mellett a katonák is ezekkel a gyerekekkel.
Ennek a gondolatiságnak a szellemében szervezte meg Szentgyörgyi János a szolnoki kirándulást. A kezdeményezésre az alakulat természetesen fogékony volt.

1595994012

A Debrecenből érkező gyerekeket és kísérőiket a zászlóaljparancsnok köszöntötte. A „háziasszony’’ az alakulat humán tisztje, Vargáné Kocsis Gabriella százados volt, aki pedagógiai és pszichológiai végzettséggel is rendelkezik. Elmondta: a gyerekek sajátos gondolkodásmóddal rendelkeznek, nyitottak, de ugyanakkor távolságtartóak is az idegenekkel szemben.

1595994012

A látogatók megtekintették a zászlóaljnál rendszeresített fegyverzettechnikai eszközöket, a gyerekek kézbe vehették a fegyvereket, kipróbálhatták a távcsöveket, beszállhattak a katonai járművekbe, motorcsónakba. Az egész napos programban sok érdekességet láthattak: ilyen volt az alpin technikával való ereszkedés, de a legizgalmasabb számukra a motorcsónakos bemutató megtekintése volt, ami után a bátrabbak még a csónakba is beszállhattak.

1595994013

Fotók: a szerző felvételei