Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az 5 legjobban várt háborús film 2020-ban

Szöveg: Révész Béla |  2020. január 5. 7:40

2019-ben sem esett le az állunk a háborús filmek felhozatalától, így nincs más hátra, idén újra nekifutunk a reménykedésnek. Talán az sem véletlen, hogy listánkon több olyan mozi is szerepel, amelyet már rég be kellett volna mutatni. Plusz lesz majd Tom Cruise, miatta viszont megéri a várakozás.

1596074538

Greyhound

2019-ben kellett volna bemutatni Tom Hanks legújabb (talán borítékolható) sikerfilmjét, amely a Greyhound hadihajó második világháborús viszontagságait viszi álomvászonra. Hanks a főszerep mellett a forgatókönyvet is jegyzi, de a produceri székben is ő ücsörög.  Az Aaron Sheperd (A gyűjtő) által rendezett produkcióban az Örök Kapitány mellett Manuel Garcia-Rulfo, Stephen Graham, Rob Morgan, Lee Norris és Elisabeth Shue szórakoztatják a nagyérdeműt. A bemutató jelenlegi dátuma május eleje.

1596074538

The Last Full Measure

A vietnámi háborús eposzt pedig már 2018-ban látnunk kellett volna, ehelyett jövő év elején mutatják be az Óperenciáson túl, hazai vetítés egyelőre nincs feltüntetve. A film megtörtént sztorit tálal: William H. Pitsenbarger történetének utóéletét dolgozza fel, aki a csúf háborúban mintegy 300 mentőakciót hajtott végre, s hatvan bajtársát mentette meg. 1966 áprilisában, mindössze 21 évesen halt hősi halált, és posztumusz kapta meg a lehető legnagyobb kitüntetést, ám érdekes módon harmincnégy évvel később. A szereposztás nem mindennapi, Samuel L. Jackson, Christopher Plummer, Ed Harris, William Hurt és Peter Fonda neve alapján elég komoly a várakozás.

1596074538

Orzel

1959-ben már forgattak filmet a tengeralattjáró történetéről, kíváncsian várjuk, lengyel barátaink mit hoznak ki 2020 júniusára a szokatlan történetből. Az Orzel tengeralattjáró a második világháború kitörésekor a Balti-tengeren, majd egy észt kikötőben tartózkodott. Szeptember 18-án aztán kihajózott, és egy elég viharos út végén Skóciában kötött ki, hogy a britekhez csatlakozva folytassa a harcot a nácik ellen. Az Orzel nem mindennapi csatákban vett részt, egészen 1940 júniusáig, amikor nyoma veszett. A Jacek Blawut rendezte mozi okozhat kellemes meglepetéseket.

1596074537

Narvik

És ha már európai filmek, jöjjön egy norvég alkotás. A Narvik szintén második világháborús eposz, amely a logisztikailag kulcsfontosságú kikötőváros, Narvik kálváriáját mutatja be, reményeink szerint elég látványosan. A németek számára nélkülözhetetlen vasércet ugyanis itt rakodták hajóra, hogy aztán eljuttassák a birodalmi fegyvergyárakba, ezért a nácik minden erejükkel azon vannak, hogy megtartsák a kikötőt és az útvonalat, míg a szövetségesek óriási erőket mozgósítanak annak felszámolására. A mozit februárban mutatják be Norvégiában, itthon valószínűleg csak alternatív megoldással láthatjuk majd.

1596074539

Top Gun: Maverick

A jövő év egyik legnagyobb durranásának ígérkezik Tom Cruise blockbusterének második felvonása, bármennyi idő is telt el az első óta. Az eredeti alkotás azóta is minden idők legsikeresebb toborzómozija, hatására fiatalok tömegek indultak meg, hogy igazi badassként szolgáljanak az amerikai légierőnél. Bár Cruise harminc évvel idősebben nyomja majd az égi rodeót, biztosan nem fogunk benne csalódni. Kiváló színész, s nem mellesleg piszkosul ért ahhoz, hogyan kell csúcsra járatni az akciót. Jerry Bruckheimer producer sem szokott nagyot hibázni, így megkockáztatható: a jövő júliusban mozikba kerülő TG tényleg az év top gunja lesz.

Címkékkultúra